Alerji Değil İntolerans

Alerji Değil İntolerans

Alerji Değil İntolerans!

Bazı besinleri tükettikten sonra şişkinlik, hazımsızlık mı hissediyorsunuz? Bu yiyeceklere karşı intoleransınız olabilir. Alerji değil intolerans!

Peki Besin İntoleransı  nedir? diye sorarsanız kısaca besinlerin bağırsaklar tarafından tam olarak sindirilememesi diyebiliriz.

Alerji ile İntolerans arasındaki fark :

Bir besine alerjiniz var ise tek bir lokma bile gıda alerjinizi tetikler. Hayati tehlikesi vardır, hemen doktorunuza başvurmalısınız.

  • yüzde şişme
  • nefes darlığı
  • bulantı-kusma
  • kaşıntı
  • aşırı terleme
  • mide kramplar
  • ishal en önemli belirtileridir.

Gıda intoleransı ise bağışıklık sisteminden çok sindirim sisteminizde oluşan rahatsızlıklardır. Hayati tehlikesi yoktur, ancak uzun süreli şikâyetlere neden olabilir.

 

  • Karın şişkinliği
  • Gaz sıkışması
  • Nefes darlığı
  • Göğse vuran ağrılar
  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Eklem ağrısı
  • Migren gibi

 

Besinlerin içeriğindeki karbonhidrat ve proteinlere vücudumuzun verdiği tepkilerle ortaya çıkar. Fruktoz, laktoz ve gluten intoleransları önde gelenleridir.

 

 

 

Laktoz İntoleransı nedir?

Özellikle sütün ve diğer birçok besinin içinde bulunan şekerin vücut tarafından doğru sindirilememesi sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Laktoz intoleransı genellikle daha geç yaşlarda belirtilerini göstermeye başlasa bile bazen bebeklik çağında da ortaya çıkabilmektedir.

 

Gluten intoleransı nedir?

Gluten aslında tamamen doğal bir maddedir ancak buğdayın son yıllardaki değişen genetik yapısından dolayı günümüzde insan vücudunun gluteni sindirmesi zorlaşmakta ve tepki vermesine neden olmaktadır. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunur.

 

Fruktoz İntoleransı nedir?

Meyve şekerinin bağırsaklar tarafından hiç emilmemesinden kaynaklanır. Fruktoz intoleransının en önemli belirtileri arasında kötü kokulu ishal, şişkinlik ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Besin İntoleransının Tedavisi nedir?

Gerekirse günlük tutarak; hangi yiyeceklerden sonra ve ne tür bir rahatsızlık hissediyorsunuz bunları yazmanızı öneririz. Sonrasında, size rahatsızlık verdiğini hissettiğiniz yiyecekten bir süreliğine uzaklaşmanız aradaki farkı görmenizi sağlayacaktır. Bir zaman sonra yeniden tükettiğinizde aynı şikayetlerin olması bu tanınızı kesinleştirecektir. Gıda intoleransının en basit tedavisi; sizde reaksiyona yol açan gıdaları tespit edip aynı besin değerlerine sahip bir başka gıda ile yer değiştirmektir.