Mutfağınızdaki Gıda Güvenliği, Sağlığınızın Güvencesi!

Mutfağınızdaki Gıda Güvenliği, Sağlığınızın Güvencesi!

MUTFAĞINIZDAKİ GIDA GÜVENLİĞİ, SAĞLIĞINIZIN GÜVENCESİ!

Her yerde yemek yiyemem maalesef diyenlerden misiniz?  Evlere diyet yemek servisi alirken Hijyen, gıda güvenliği  benim için çok önemli bana hizmet veren işletmelerin de aynı hassasiyeti göstermeleri işletmenin kalitesini ortaya koyar mı diyorsunuz? Lütfen bu soruları kendinize ve çevrenize sormaya devam edin çünkü tüketilen gıdaların hijyenik ve kaliteli olması sizin ve çevrenizin sağlığı açısından çok önemlidir.  Ya sizin mutfağınız yeterince sağlıklı mı? Bildiğimiz ama tekrar tekrar kendimize hatırlatmamız gereken hususları sizler için tekrar sıralamak isteriz.

 

 

Sağlıklı bir mutfak nasıl olmalıdır?

 

  1. Kişisel temizlik, mutfak araç gereçlerin temizliği ve hijyenİ

 

  • Kişisel temizliğe dikkat etmekle ve üzerinde çalışılan yüzeyleri, kapları vb. temiz tutmak suretiyle zararlı mikropların yayılmasının önüne çok rahatlıkla geçilebilir.

 

  • Uygun temizlik malzemeleri kullanmak ve kullanma talimatlarına uymakta çok önemlidir.

 

  • Yiyeceklere dokunacaksanız işe başlamadan önce, dinlenme arasından sonra, tuvalete gittikten sonra, çöp kutusunu boşalttıktan sonra ve yeni bir işe başlamadan önce muhakkak ellerinizi yıkamalısınız.

 

  • Ellerin doğru yıkanması da çok önemlidir. Sabun ile avuç içi, parmak araları, bilek bölgesi, tırnak içleri, el üstü iyice ovalanmalı ve daha sonra akan suyun altında durulanmalıdır.

 

  1. Uygun pişirme  teknikleri

 

  • Uygun pişirme sayesinde, gıda zehirlenmesine yol açan zararlı mikroplar öldürülür. Yiyecekleri, özellikle de etleri iyice pişirmek önemlidir. Yiyeceklerin her tarafının iyice pişmesine ve özellikle merkez kısmının da pişmesine dikkat edilmelidir.

 

  • Uygun pişirme hemen hemen tüm tehlikeli mikroorganizmaları öldürür.

 

  • Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. 

 

 

 

  1. Soğutma nasıl olmalıdır

 

  • Mikropların üremesini  ve toksinlerin oluşmasını önlemek için, gıdaları doğru sıcaklıkta tutmak son derece önemlidir. Daima ambalajın  üstündeki bilgileri okuyun. Yiyeceğin buzdolabında tutulması gerektiği belirtiliyorsa, buzdolabında tutmaya dikkat edin.  Soğuk tutulması gereken yiyecekler oda sıcaklığında bırakılırsa, gıda zehirlenmesine yol açabilir. 

 

  • Pişmiş  yiyecekleri ve pişmiş yiyecekten arta kalanları, çabucak soğutulup buzdolabına koymalısınız. Yiyecekleri derin olmayan kaplara koymak ve küçük miktarlar halinde bölmek, soğutma işlemini hızlandıracaktır. Yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında geçen zamanın iki saatten daha fazla olmaması gerekir.

 

  • Hazırlık sırasında, soğutulmuş yiyeceklerin buzdolabının dışında kaldığı süreyi mümkün olduğunca kısa tutun.

 

 

  • Buzdolabını aşırı şekilde doldurmayın, gıdaların hava akımına izin verecek şekilde depolayın.

 

  • Donmuş ürünleri oda sıcaklığında çözdürmeyin. Eğer gıdalar oda sıcaklığında çözünürse mikroorganizmalar çok çabuk çoğalırlar.

 

  • Dondurulmuş gıdalar alışveriş listenizde varsa en son ödeme noktasına gidilmeden alınmalı ve en kısa sürede eve ulaştırılarak derin dondurucuya konulmalıdır.

 

 

 

 

  1. Çapraz bulaşma 

 

  • Çiğ ve yenmeye hazır yiyecekleri birbirinden ayrı tutun.
  • Çiğ yiyeceklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
  • Yüzeyleri ve gereçleri, yiyecek hazırlamaya başlamadan önce ve bunlara çiğ yiyecekler dokunduktan sonra temizleyin.
  • Çiğ etleri, ağzı kapatılabilen kapların içinde buzdolabında muhafaza edin ve  bunlardan diğer yiyeceklerin üzerine akıntı olmamasına dikkat edin
  • Çiğ yiyecekler ve yenmeye hazır yiyecekler için ayrı doğrama tahtaları/üzerinde çalışılan yüzeyler kullanın.