OMEGA 3


OMEGA 3

 

Vücudumuz, enerjiyi  besin grupları içerisinde en fazla yağlardan sağlar. Yağların birçok çeşidi ve çeşidine göre farklı farklı özellikleri vardır. İşte Omega-3 de bu yağ asitlerinden biridir. Birçok platformda  duyduğumuz , okuduğumuz Omega-3 yağ asitleri vücutta üretilmeyen dışardan besinlerle alınması gereken önemli doymamış yağ asitleridir. Omega-3 yağ asitleri kendi içinde EPA ve DHA olmak üzere ikiye ayrılır.  Beyin/bellek ve göz sağlığı söz konusu olduğunda DHA, damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığı söz konusu olunca da EPA ön plana çıkmaktadır.

 

Omega-3 Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?

Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan besinlerde birinci sırada balık yer almaktadır. Özellikle uskumru, ton, somon, sardalye gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda bulunur. Doymuş yağ içeriği balıkta diğer et çeşitlerine göre daha az olduğu için, balık tüketmek kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Balık dışında ceviz, keten tohumu gibi yağlı tohumlar ve semizotu gibi yeşil yapraklı bitkiler de Omega-3 bakımından zengin kaynaklardır.

 

Omega-3 Yağ Asitlerinin Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

Yapılan çalışmalar sonucu Omega-3 tüketiminin, birçok kalp rahatsızlığına bağlı hastalıklarda riski azalttığı, kalp krizi veya inme gibi problemleri önleyebileceği kanıtlanmıştır.

Beynin %60 ı yağlardan oluşmaktadır. Ve bu yağların büyük bir çoğunluğunu Omega-3 oluşturmaktadır. Bu yüzden beynin normal fonksiyonlarını yürütebilmesi için yeterli düzeyde Omega-3 almak şarttır.

Göz ve cilt sağlığınızı korumaya katkı sağlamaktadır.

Anti- inflamatuvar özelliğe sahip olmasından dolayı, enfeksiyon tedavisine destek olmaktadır.

Özelikle erken gelişme döneminde etkin olan Omega-3 yağ asitlerini, gebelerin yeterli miktarda almaları gerekmektedir ki, bebeğin göz ve beyin sağlığı normal seyrinde ilerleyebilsin.

Karaciğer sağlığında birçok olumlu etkiye sahiptir. Diyabet tedavisinde yeterli alınması oldukça önemlidir.

Yaşlanmayla ortaya çıkan beyin fonksiyonlarında yavaşlama durumunun ve alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Omega-3 Yağ Asitlerinin Yeterli Alımı Nasıl Sağlanır?

Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuda sağladığı çok yönlü faydalı etkilerden dolayı, Dünya Sağlık Örgütü haftada 1-2 porsiyon balık tüketmemizi önerir. Ancak haftada 1-2 porsiyon balık tüketmiyorsanız, doktor tavsiyesi ile %30 Omega-3 yağ asidi içeren balık yağı takviyesini alarak yeterli miktarda Omega-3 yağ asidi elde edebilirsiniz. Bunun dışında günde 1 porsiyon yeşil yapraklı sebze yemeği/ salata ve Omega-3 açısından zengin yağlı tohumları tüketmeye özen göstermeyi unutmayın.