Yağ Yakımını Hızlandırmak İçin Öneriler


Yağ Yakımını Hızlandırmak İçin Öneriler

Vücuttaki fazla yağlar herkes için moral bozucu olabiliyor. Ayrıca bu yağlar bazen dirençli olabiliyor ya da beslenme ve yaşam şekli yüzünden bu yağlardan kurtulmak mümkün olmuyor. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle yağ yakımını hızlandıracak önerileri paylaşmak istiyoruz.

 

Vücutta Yağlanmanın Sebepleri

Yağ yakımını sağlamak için önce nedenlerin farkına varmak gerekiyor. Yağ yakımının nedenlerini bu başlık altında detaylı olarak anlatmak istiyoruz.

 

Hareketsiz Yaşam Şekli: Günlük hayatınızda fazla hareketli biri değilseniz zaman geçtikçe bölgesel yağlanma ve fazla kilo problemi ile karşılaşabilirsiniz. 

Genetik Yatkınlık: Aile tarafından gelen genler vücut yapısı üzerinde etkilidir. Vücudunuz yağlanmaya meyilli olabilir.

Karbonhidrat Tüketimi: Karbonhidrat vücut için enerji kaynağıdır. Fakat sağlıklı karbonhidrat tüketilmediğinde bu tüketim fazla kiloya ve yağa dönüşür. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için “Diyeti Bozmayan 11 Karbonhidrat” yazımızı okuyabiliriz.

Stres ve Psikolojik Nedenler: Stres ve psikolojik sorunlar aşırı gıda tüketimine neden olabilir. Çünkü yiyecek tüketmek bu insanlara geçici mutluluk verir. Böylece vücutta yağlanma artar. 

Şeker Tüketimi: İçinde şeker bulunan yiyecek ve içecekler yağlanmaya neden olur.

Alkol Tüketimi: Alkol vücudun yağ yakmasını engeller. Alkol ile alınan fazla kaloriler karın bölgesinde depolanarak istenmeyen görüntüler oluşturur. 

Trans Yağ Tüketimi: Paketli gıdalarda trans yağ bulunur. Trans yağlar karın bölgesinde yağlanmaya neden olur. 

Metabolik Hastalıklar: Tiroid problemi olanlar daha kolay kilo alırlar. Metabolizmayı direkt olarak etkileyen sağlık problemleri yağlanmayı beraberinde getirir.

Yetersiz Uyku: Uyku düzeninin bozulması yağlanmaya neden olur. Uyku düzeni vücut için önemlidir. 

Hormonal Durumlar: Kadınların menopoz gibi dönemlerinde meydana gelen değişimler sonucu yağlanma olabiliyor.

 

Yağ Yakımı Nasıl Gerçekleşir?

Yağ dokusu besinlerden alınan fazla enerjinin depolanması ile oluşan dokudur. Bu dokunun kullanılması için gün içinde alınan kalori miktarının azaltılması gerekir. Bu dokular parçalanarak vücuttan su ve karbondioksit olarak atılıyor.

 

Yağ Yakımını Hızlandıracak Besin Önerileri

Yağ yakımına etki eden besin önerilerini sizinle paylaşmak istiyoruz.

Balkabağı: Düşük kalorili ve oldukça sağlıklıdır. Diyetlerde gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Keten Tohumu: Keten tohumu vücutta yağ depolanmasını engeller.

Elma Sirkesi: Sirkenin içinde asetik asit bulunur. Bu da sindirim problemlerine çözüm sunar. Kan basıncını dengeleyerek yağ yakımını kolaylaştırır.

Limon: Karın bölgesindeki yağlanmanın çözümü limondur. Özellikle sabah aç karna limonlu su tüketmek oldukça faydalıdır.

Tarçın: Ödem attıran ve metabolizmayı hızlandıran tarçın, suyun içinde çubuk tarçın olarak ya da yiyeceklerin üstünde toz şeklinde kullanılabilir.

Acı Biber: Acı biber metabolizma hızını arttırır. Tokluk hissini de arttıran acı biber yağ yakımını kolaylaştırır.

Zencefil: Besinlerin sindirilmesini kolaylaştıran zencefil, metabolizma hızını da arttırır.

Yeşil Sebzeler: Lifli yeşil sebzeler yağ yakmayı kolaylaştırır. Sindirim sistemini etkili çalıştırarak sağlığınızı korur.

Tahıllar: Yulaf ve kinoa gibi sağlıklı tahıllar faydalı tahıllardır. Bu tahıllar sizi tok tutar. 

Yumurta: Yumurta tok tutan bir besindir. Bu sayede diyeti kolaylaştırır ve protein açısından zengin olduğu için sağlıklıdır.

Somon: Somon gibi balıklar sizi uzun süre boyunca tok tutar. Protein bakımından zengin olan bu yiyecekler aynı zamanda sağlıklı yağ tüketmenizi sağlar. Kilo vermeyi kolaylaştırır.

Kuruyemişler: Fazla kuruyemiş tüketmek kiloya neden olur. Fındık ve badem gibi yemişlerden az miktarda tüketmek sağlık açısından önemlidir. Kilo vermeyi kolaylaştırır.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı sağlıklı bir yağ çeşididir. Yağ yakımına destek olduğu için kilo vermek isteyenler tarafından sık sık tercih edilir.

Avokado: Avokado sağlıklı yağ içeren bir meyvedir. Pek çok meyvenin aksine karbonhidrat oranı yüksek değildir. Ayrıca avokado lif açısından zengin olduğu için tok tutar ve bol miktarda su içerdiği için vücut açısından faydalıdır.

 

Yağ Yakımı Tüyoları

  1. Bol bol egzersiz yapın.
  2. Protein açısından yüksek besinler tüketin.
  3. Uykunuzu düzenleyin.
  4. Sağlıklı yağlar tüketin.
  5. Şekerli içeceklerden kaçının ve sağlıklı içeceklere yönelin.
  6. Lifli yiyecekler tüketerek tokluk sürenizi uzatın.
  7. Kahve tüketin.

Yağ Yakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Yağ yakımı için hiç yağ almamak ve yüksek protein tüketileceği sanılır. Aksine yağsız beslenmek yağ yakmayı sağlamaz. Yağ yakmak için her besinden gereken miktarda alınması gerekir. Ayrıca proteinin fazlası da yağa çevrilir. 
  • Beslenmeye dikkat edilmeden egzersiz ile yağ yakımı sağlanacağı inancı da yanlıştır. Gerekenden yüksek kalori ile beslenirseniz daha fazla egzersiz yapmalısınız. 
  • Meyve yemeyerek yağ yakımı sağlanmaz. Meyve yemediği için yağ yakan birini tanık olamazsınız. 


Blog yazımızın sonuna geldik. Bütün bu tüyoların yanında bir de sağlıklı beslenme programına ihtiyacınız var. Hangi besin ögesinden ne kadar tüketeceğinize karar vermemiyor ya da yağ yakımını sağlayamıyorsanız Glutensiz Yemek Servisi  ile tanışarak incelme sağlayabilirsiniz.