Aralık Ayında Tüketilmesi Gereken Yiyecekler


Aralık Ayında Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

Aralık, hem yemek yapmayı sevenler hem de yemek yemeyi sevenler için yılın en verimli aylarından biridir. Aralık; brokoli, lahana, Brüksel lahanası, pırasa, narenciye ve bol miktarda kış yeşilliklerinin ortaya çıktığı anlamına gelir. Bunlarla birlikte ay boyunca pancar, havuç ve kereviz gibi pişirilecek çok sayıda kök sebze bulunur.


Manava gittiğinizde mevsiminde hangi taze ürünlerin olduğunu bilmek bütçenize katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda meyve ve sebzelerin tadını dorukta çıkaracağınız anlamına da gelir. Sağlıklı beslenme pahalı olmak zorunda değildir. Yemekleri mevsimlik taze ürünlere göre planlamak, market alışverişlerinden tasarruf etmenin en kolay yollarından biridir. Aralık ayında hangi meyve, sebze ve balıkların tüketileceğini birlikte inceleyelim.


Aralık Ayı Meyveleri

Aralık ayında meyve tüketimi denince akla ilk gelen meyveler narenciyelerdir. 


Mandalina: C vitamini deposu olan mandalina, hem çekirdekli hem de çekirdeksiz olabilirler. 


Portakal: Mandalina ile benzer bir forma sahip olan portakallar da C vitamini açısından oldukça zengindir. Mandalinaların aksine çekirdeksiz formda olurlar.


Kivi: Kivi ekşi bir meyve olarak bilinse de olgunlaşmış olanları ekşi-tatlı oranı iyi olanlardır. Tam bir vitamin deposu olan kivi, kış mevsiminde sıklıkla yaşanan grip ve benzeri hastalıklara çok iyi gelirler. Hem tek başına hem de salataların içinde tüketebilirsiniz.


Ayva: Ayva vitamin değeri yüksek olan kış meyvelerinden biridir. A, B ve C vitaminleri ile birlikte kalsiyum ve potasyum açısından da zengindir. Aynı zamanda et yemeklerinde de sıklıkla kullanılır. 


Elma: Diyet listelerinin favori kış meyvesi olan elma, tokluk hissini artıran bir meyvedir. Aniden gelen açlık isteklerini bastırır ve kan şekerini dengeler.


Nar: Sindirim sistemi için çok yararlı olan nar, aynı zamanda vücudu bakteri ve virüslerden korur. Bu nedenle en yararlı Aralık ayı meyvelerinden biridir.


Bunlar haricinde kış mevsiminde greyfurt, cennet elması ve armut gibi meyveler de tüketilebilir.


Aralık Ayı Sebzeleri

Aralık ayı sebzeleri bol yeşillikler ve kök sebzeleri olarak karşımıza çıkar.


Pırasa: Pırasa, içerdiği magnezyum, potasyum ve folik asit sayesinde sinir sisteminin sağlıklı çalışması için önemli bir sebzedir.


Kereviz: Kereviz, eski çağlardan beri bilinen bir kök sebzedir. Yüksek su içeriği nedeniyle vücudunuzun günlük su ihtiyacının %25'ini karşılar. Yaprakları ve sapları mide duvarını güçlendirme özelliğine sahiptir. Diyet yapanlara da tavsiye edilir.



Beyaz Lahana: Beyaz lahana, lif, protein, folik asit, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve çinko içerir. 100 gram beyaz lahana yalnızca 25 kaloridir. 


Brüksel Lahanası: C ve K vitaminleri, bakır, demir, manganez ve potasyum mineralleri bakımından zengindir. Kolesterol, kemik sağlığı, göz sağlığı, kalp ve damar sağlığı, kanser önleyici özellikleri ile bilinir.


Bunlar haricinde kış mevsiminde Aralık ayı sebzelerinden brokoli, enginar, pazı, havuç, karnabahar, turp ve ıspanak sıklıkla tüketilir.


Aralık Ayında Tüketilen Balıklar

Uskumru, torik ve hamsi Aralık ayının en lezzetli balıklarıdır. Vücudunuzu ve sinir sisteminizi daha sağlıklı hale getirmek için hamsi ve torik gibi balıkları tercih edebilirsiniz. Bu balıklar, bol protein içerirler ve günlük protein ihtiyacının bir kısmını karşılarlar. Balıkları daha sağlıklı bir şekilde tüketmek için kızartma yerine ızgara ya da fırın şeklinde pişirebilirsiniz. Kızartma yöntemiyle hazırlanan balıklar, çeşitli vitaminlerini kaybederler. Balıkların yanında roka ya da soğan gibi bol vitaminli sebzeler tüketebilirsiniz. 


Bu balıklar haricinde lüfer, palamut, istavrit, sardalya ve tekir balıklarını da tercih edebilirsiniz.