Sağlıklı Bir Şekilde Bir Ayda Kaç Kilo Verebilirim?


Sağlıklı Bir Şekilde Bir Ayda Kaç Kilo Verebilirim?

Kilo vermek için diyet ve egzersiz yapıyorsanız doğal olarak kilo vermeyi de beklersiniz. Diyete ve egzersize ilk başladığınızda fazla kilo verirsiniz ama zaman ilerledikçe kilo verme hızınızda bir düşüş meydana gelebilir. Genelde diyet yaparken 1 ayda şu kadar kilo vereceğim gibi hedefler koyulur. Bazen diyette bunu tutturmanız da mümkün olmayabilir. 1 ayda ne kadar kilo verilir? sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişir. Bu haftaki blog yazımızda bu sorunun detaylarına yer vereceğiz. 

 

Uzman diyetisyenlere göre haftada 1-2 kilo vermek doğal bir durumdur. Fakat ayda 8 kilo vermek mümkün değildir. Bu kadar hızlı kilo vermek sağlıksız durumlara yol açabilir. Bu yüzden sağlıklı kilo vermek için vücudun kendini dinlendirmesi beklenen bir durumdur. 

1 Ayda Kilo Vermenin Sağlıklı Yolu Nedir?

Vücut yağ oranınız ne kadar düşükse kilo verme konusunda ilerleme göstermeniz de o kadar yavaş olur. Bazı kişiler kilo verirken ilk haftalarda 5-10 kilo verebilirler. Fakat her ay için bu durum geçerli olmaz. Kilo verme durumu kişiden kişiye göre değişebileceği için hedefler kişiye özel olmalıdır. Örneğin metabolizma hızınız yavaşsa ayda 2 kilo vermek sizin için oldukça yerinde bir hedeftir. Bu yüzden;

 

Gerçekçi Hedefler Bulun

Ulaşamayacağınız hedefler sizi yıpratacaktır. Size özel, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve makul zamanlı hedefleriniz olsun. 

 

Hızlı Kilo Vermenin Zararları

Yazımızın bu kısmına kadar sizlerle sağlıklı kilo vermenin gerekliliklerinden bahsettik. Peki, hızlı kilo vermek nelere yol açar? Hızlı kilo vermek oldukça sağlıksızdır. Hızlı kilo veren kişiler bir sürü problemle karşı karşıya kalabilir. 

 

1.Hormon Dengesinin Bozulması

Hızlı kilo vermek için az kalori alınmalıdır. Az kalori bedenin enerji üretim ve tüketim mekanizmalarını bozan bir durumdur. Ayrıca az kalori almak hayati organlar gereken enerjiyi alamaz ve kısıtlamaya gitmek zorunda kalır. Organlar ve hormonlar ciddi şekilde zarar görür. Bu doğrultuda kişide cinsel isteksizlik, uyku problemi ve sindirim sistemi problemi gibi pek çok problem ortaya çıkabilir. 

 

2. Vitamin ve Mineral Eksikliğinin Oluşması

Besinlerden yeterli ve dengeli miktarda alınması vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri alması anlamına gelmektedir. Hızlı kilo vermeye çalışırken yeterli ve dengeli beslenme gibi bir amacınız olmadığı için vücudunuzu vitamin ve minerallerden mahrum bırakırsınız. Bu yüzden organ fonksiyonlarında bozulma, kas kaybı, kramp, güçsüzlük ve yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkar.

 

3. Depresyona Neden Olabilir

Düşük kalori alımı bedeni strese sokar. Yoğun stres de beyin üzerindeki biyokimyasal aktiviteleri sekteye uğratır. Uzun süre kalori kısıtlaması yaparsanız depresyona yakalanma riskiniz artar. Özellikle D vitamini, folik asit ve B12 vitamini gibi mikro besinler nörolojik problemlere neden olur. 

 

4. Safra Taşı Oluşumuna Neden Olabilir

Az kalori almak safra kesesinin tam boşaltım yapmasına engel olur. Bu da safra kesesinde taş oluşumu riskini arttırır. Safra taşı problemi aylık kilo verme hedefleri yüksek olan kişilerin pek çoğunda görülebilir. 

 

5. Diğer Problemler

Hızlı kilo vermek isteyenlerde görünen diğer problemler şunlardır;

 

  • Saç dökülmesi
  • Zihinsel kabiliyetlerde azalma
  • Aşırı sıvı kaybı
  • Kronik kabızlık
  • Metabolizmada bozulma

Kilo verme detaylarına yer verdiğimiz blog yazımızın sonuna geldik. 1 ayda sağlıklı kilo miktarını vermenizin yolu yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda hayat koşulları size yardımcı olmuyorsa Roksi sizin yanınızda. Evde ya da ofiste nerede olursanız olun aboneliğiniz boyunca Roksi sağlıklı yemekleri kapınıza getirir. Fit diyet yemek paketini inceleyin ve sağlıklı kilo verin.