NEDEN ETİKET OKUMALIYIZ?
Birçoğumuz alış veriş esnasında aldığımız paketli ürünlerin yalnızca son kullanma tarihine bakmaktayız. Oysa alınan ürünün beslenme dengemizi koruması için bir diğer önemli faktör olan etiket okumayı da gerçekleştirmemiz gerekir. Çünkü besin etiketleri bizlere ürünler hakkında bilgi vermekte, yanlış bilgilerden korumakta ve bilinçli seçimler yapmamızı sağlamaktadır. Gıda güvenliğinin önemli bir parçası olan besin etiketini okumak tüketiciler için neyin yararlı neyin zararlı olduğunu belirtmesinden dolayı oldukça önemlidir.
ETİKET OKUMADA ÖNEMLİ NOKTALAR
Kalori Hesabı: Yapılan bazı araştırmalara göre besinleri satın alırken kalori kontrolü yapan bireylerin gün içinde daha az kalori aldığı ve sağlıklı besinlere daha çok yöneldiği gözlemlenmiştir. Ayrıca ürünü alırken kalori kontrolü yapan bireylerin obezite başta olmak üzere birçok hastalığa karşı yakalanma riski daha az bulunmaktadır. Bu nokta da yapılan hata ise light, şekersiz, yağsız gibi ibareleri ambalaj üzerinde görüp, bireylerin bu ürünleri fazlaca tüketmesidir. Buda gereksiz kalori alımına sebep olmaktadır.
Porsiyon Kontrolü: Birçok besinin ambalajında 1 paket veya 1 porsiyon yazmaktadır. Bu nedenle alınan ürünün kaç porsiyon olduğunu bilmek ve ona göre tüketmek için bu iki ibareyi iyi anlamak gerekiyor. Paket miktarının göz ardı edilmesi, hesaplamanızı etikette yazıldığı haliyle yani 100 gram üzerinden yapmanıza sebep olur. Örneğin paket gramı 200 olmasına karşın 100 gram olarak değerlendirilen bir paket bisküviden 2 tane yemeniz halinde fazladan kalori, karbonhidrat, yağ vs. almış ve 100 gram olarak düşündüğünüz için çoğu zaman durumun farkında olmazsınız. Bu yüzden aldığınız ürünün hesaplamasını paket gramı üzerinden yapmalı ve porsiyonunuzu o hesaplamaya göre ayarlamalısınız.
Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken İçerikler:
Gluten veya laktoz gibi intoleransları olan bireylerin glutensiz veya laktozsuz ibarelerinin yer aldığı ürünleri tercih etmeleri gerekir.
1 pakette 1 gramdan az doymuş yağ, içermesi halinde 0.5 gram trans yağ ve 20 mg dan daha az kolesterol olmalıdır.
Paketli gıdaların 100 gramında 1.25 gramdan fazla tuz içermemeli, 100 kalori içinse sodyum (Na) miktarının 120 mg dan az olması gerekmektedir.
Paketli bir ürünün her porsiyonunda en fazla 9 gram şeker bulunması gerekmektedir.
Lif içeriği zengin ürünler yani 1 paketinde en az 7 gr lif içeren paketli gıdalar tercih edilmelidir.
Son olarak paketin üzerinde yer alan besin değeri tablosunda yazan miktarlar 100 grama göre mi 1 pakete göre mi kontrol etmeyi UNUTMA!