Ramazanda Nasıl Kilo Verilir?


Ramazanda Nasıl Kilo Verilir?

Ramazanda sağlıklı beslenerek zayıflayabileceğinizi biliyor muydunuz? Ramazan ayında oruç tutarken manevi olarak güçlenirsiniz. Aynı zamanda ramazan ayı size oruç tutarken dengeli ve kontrolü beslenmeyi mümkün kılar. Öğünler arasında sağlıklı ve dengeli beslenmek oruç tutulan zamanı kolaylaştırarak bağışıklığın güçlü kalmasını sağlar. Bu sürede kilo kontrolünüzü sağlayarak yeme alışkanlıklarınızı düzenleyebilirsiniz. 


Oruç bir zayıflama yöntemi değildir ancak sahur ve iftar vakitlerinde dengeli bir şekilde sağlıklı beslenerek kilonuzu kontrol edebilirsiniz. Sağlıklı bir diyet listesi ile günlük almanız gereken kaloriyi dengeli bir şekilde iki öğünde alabilmeniz mümkündür.


Öncelikle sahur ve iftar vaktinde yemek seçimine dikkat edilmesi gerekir. Uzun süre aç kalındığında kan şekeriniz düşebilir. Kan şekeriniz düştüğünde hızlı ve aşırı yeme isteği başlar. Bu durum kontrol edilmediği takdirde kilo almanıza sebebiyet verebilir. Kilo alımını önlemek için iftarda yüksek karbonhidratlı, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler tercih edilmemelidir. 


Ramazanda Neden Kilo Alınır? 


Ramazan ayında öğünler arasındaki açlığın etkisiyle fiziksel aktivitelerin azalması, uzun süreli açlık sonucu metabolizmanın yavaşlaması; sahur ve iftar vakitlerinde kontrolsüz, hızlı yemek tüketimi sonucu kilo artışı olabilir. Ancak günlük almanız gereken kaloriyi dengeli bir şekilde öğünler arasında dağıttığınız sürece kilo alımını engelleyebilirsiniz. 


Ramazan Ayında Oruç Tutularak Kaç Kilo Verilir? 


Ramazanda oruç tutarak kilo alımı ve kilo kaybı kişinin beslenmesine bağlı olarak gözlemlenir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeyle ramazanda kilo verilebilir. İftar sonrası yapılan hafif egzersizler kilo vermenize yardımcı olur. Sahursuz tutulan bir orucun kilo vermenize fayda sağlamadığını ise bilmelisiniz. Öğünlerde dengeli kalori alımıyla kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.


Ramazanda Kilo Almamak için Öneriler


Ramazan ayında öğün zamanları sınırlandırılır. Öğünlerde tüketilen besinlerde yasaklama yoktur. Ancak kilo alımını önlemek için sınırlamalar koyulabilir. Açlık sırasında; kan şekeri düşebilir. Sahurda şeker değerini dengede tutacak; besin değeri yüksek yiyecekler tüketilmelidir. Ramazanda kilo almamak için dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı bulunmaktadır: 


Sahur ve İftarı Ara Öğünler ile Destekleyin


Metabolizmanızın yavaşlamasını engellemek için öğün sayılarınızı arttırabilirsiniz. İftarda ana yemeğinizi çorba ve salatanızı yedikten bir süre sonra tüketebilirsiniz. Yemek sonrası tatlı ve meyve saatlerinizi dengeli bir şekilde düzenlemelisiniz. Böylelikle ramazan boyunca 2 öğün değil birkaç öğünde beslenerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. 


Sahura Uyanmak Önemli


Sağlıklı beslenmeniz için sahura kalkmak önemlidir. Sahurda tüketilen besinler hafif ve doyurucu olmalıdır. Sahur sonrası uykuya dalış gerçekleştiği için kilo aldıran, mideyi rahatsız edebilecek yiyecekler tüketilmemelidir. Besinlerin; karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin dengeli bir şekilde dağıtılması gerekir. Sahurda yumurta, yoğurt, kuru yemiş, süt ve meyve gibi gıdaların yenmesi tavsiye edilir. 


İftar Menünüzde Salata Bulunmalı

İftar menüsünde mutlaka salata bulunması tavsiye edilir. Salata; düşük kalorili ve yüksek lif içeren bir besindir. Salatanıza limon ve sirke ekleyerek metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunabilirsiniz. 


Orucunuzu Hurma ve Su ile Açın


İftar öncelikle hurma ve su ile açılmalıdır. Ardından ana yemekten önce çorba tüketilmelidir. Hurma besin değeri yüksek bir besindir. İçme suyu ise iftarda fazla yemek yemenizi önleyebilir. Böylelikle midenize ani bir yükleme yapmazsınız. Çorba ise tokluk hissini arttırarak fazla yemek yemenizi önleyecektir. 


Yemekleri Yavaş Çiğnemeye Özen Gösterin


Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için yiyecekler yavaş bir şekilde tüketilmelidir. Hızlı bir şekilde yiyecekleri tüketmek; kilo almanıza neden olabilir. Vücudunuzun yediklerinizi sindirmesine zaman tanıyın. 


Dengeli ve Sağlıklı Beslenin


Öğünler arasında aç kalmamak için besin ve lif değeri yüksek doğal gıdalar tüketilmelidir. Kuru yemiş, meyve ve yoğurt gibi yiyecekler uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Sahur ve iftarda kızartma yerine fırında ve buharda hazırlanabilecek yiyecekleri tercih edebilirsiniz. 


İftar Sonrası Hareket Edin


Ramazan boyunca uzun süreli açlığın verdiği duygu ile fiziksel hareketlerde yavaşlama gözlemlenebilir. Ramazanda zayıflamak istiyorsanız iftar sonrasında en az 30 dakika kısa yürüyüşlere çıkabilirsiniz. 


Bol Bol Sıvı Tüketin


Vücudunuzun sıvı ihtiyacı için sahur ve iftar zamanlarında bol bol su tüketmelisiniz. Sıvı tüketimini yeterli olarak aldığınızda iftar vaktinde aşırı yemek yemeniz de önlenir. Sahurda çay yerine ıhlamur da içebilirsiniz. Böylelikle sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.


Roksi diyet paketleri Ramazan ayında beslenmenize yardımcı olarak kilo vermenizi sağlar. Diyetisyenler tarafından kalorileri özel olarak hazırlanan diyet paketlerimizi; Ramazan ayı boyunca tüketebilirsiniz. Böylelikle oruç tutarken aynı zamanda kilo kontrolünüzü de dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Ramazanda uygulayabileceğiniz size hitap eden Roksi diyet yemek paketlerine ilgili linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular


Ramazanda kimler oruç tutmamalıdır?
Ramazanda kronik hastalığı olanlar doktor kontrolünde oruç tutmalıdır. Diyabet hastalarının, emziren kadınların ve hamilelerin ise oruç tutması tavsiye edilmez.
Ramazan ayında spor ne zaman yapılmalı?
Oruç tutmanın etkisiyle fiziksel aktiviteleriniz yavaşlayabilir. Ancak düzenli spor yaparak kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz. Ramazanda spor yapılabilir, önemli olan sporun yapıldığı zaman aralığıdır. Aç karna spor yapılmamalıdır; spor esnasında ter yolu aracılığıyla kaybedilen su geri alınmadığında tansiyon düşmesine neden olur. Bu sebeple iftardan 2 saat sonra sporunuzu yapmanız tavsiye edilir.
Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir?
Gün içerisinde acıkmamak için sahurda besin değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Sahur yaygın olarak kahvaltı tarzında yapılır. Bu yüzden sahurda; peynir, yoğurt, yumurta, süt ve zeytin çeşitlerini tüketebilirsiniz. Aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler ise sahurda tercih edilmemelidir. Çünkü bu besinler hem kilo almanıza sebebiyet verir hem de gün içerisinde susatır.
Ramazanda diyet ile zayıflayabilir miyiz? Ramazanda diyet yapılır mı?
Ramazanda sağlıklı ve dengeli bir beslenme programıyla diyet yapılabilir. İftar ve sahur arasında vücudunuzun alması gereken vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde aldığınız takdirde sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz?
Ramazanda gün içerisinde vücut 15-16 saat susuz kalır. Bu yüzden iftar ve sahur arasında vücudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı tüketmeniz hem sağlığınız açısından hem de kilo vermeniz için gereklidir. İftar ve sahur arasında 2.5 lt su tüketmeniz tavsiye edilir.
Ramazan ayında hızlı kilo nasıl verilir?
Ramazan ayında hızlı kilo öğünlerde dengeli beslenilerek verilir. İftara hurma ve su ile başlayarak midenizi yumuşatabilirsiniz. Devamında çorba ve salata yiyerek sağlıklı beslenebilirsiniz. Böylelikle iftara ana yemekle hızlı bir şekilde başlamazsınız. İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı aldığınızda takdirde kilo verebilirsiniz. İftar sonrasında yapılan hafif bir yürüyüş ise kilo vermenize yardımcı olur.