Aralıklı Oruç Nedir? (Intermittent Fasting)


Aralıklı Oruç Nedir? (Intermittent Fasting)

If diyeti olarak da bilinen aralıklı oruç, yiyeceklerin tüketildiği zaman aralığını kontrol eden bir beslenme şeklidir. Aralıklı oruç saatleri 16:8 yöntemiyle belirlenir. Gün içerisinde yemek düzeni 8 saat aralıkla gerçekleşir. 16 saat boyunca aç kalınması gerekir. Uyku zamanı 16 saatin içerisinde yer alır. Aralıklı oruç, vücudu aç kalmaya alıştırarak fazla karbonhidrat alımını engeller. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği beslenme yöntemlerinden biridir. 


Aralıklı oruç diyeti, öğünlerde hangi yemeğin yenmesinden daha çok beslenme aralıklarına dikkat eder. Diyet programı belirli besin gruplarını yasaklamaz ama sınır koyar. Porsiyonların boyutu tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Aralıklı oruç yöntemiyle metabolizmanın verimli bir şekilde çalışması hedeflenir. Böylelikle vücut rahatlıkla yağları yakar, kilo verme hızlanır. Aralıklı oruç; sağlıksız diyet paketi değil, düzenli bir beslenme şeklidir. Bilimsel araştırmalar ile aralıklı oruç beslenme şeklinin sağlıklı kilo verme yöntemlerinden biri olduğu da kanıtlanmıştır. 


Aralıklı Oruç Diyeti Kimler için Uygundur? 

Aralıklı oruç diyeti, 18 yaşından büyük sağlıklı kişiler için uygundur. Günümüzde aralıklı oruç, düzenli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin favori tercihleri arasında yer alır. Beslenme şeklinin yaygın bir yan etkisi yoktur. Önemli olan kısım aralıklı oruç diyet listesinin uzmanlar tarafından hazırlanması ve düzenli olarak uygulanmasıdır. 


Aralıklı oruç diyetini; düzenli ilaç kullanan ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler yapmamalıdır. Özellikle şeker hastalarına, yeme bozukluğu yaşayanlara, tansiyon hastalarına, bebek emziren, hamile olan ya da hamile kalmaya çalışan kişilere tavsiye edilmez.


Aralıklı Oruç (If Diyeti) Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç, 2 ana öğün ve 1 ara öğün olmak üzere 3 farkı öğün içerir. Aralıklı orucun farklı alternatifleri bulunur ancak en yaygın olarak yapılan 16:8 metodur. Beslenme şeklinin temeli 16 saat açlığın ardından 8 saat aralıkla tüketim gerçekleştirme üzerinedir. Öğünler saat 10:00-18:00 ya da 12:00-20:00 zaman aralıklarında tüketilebilir. Ara öğün, diyete yeni başlayan ve zorlanan kişiler içindir. Tamamen tercihe bağlıdır. Ara öğün alternatifinde; yoğurt, tarçınlı karamelize elma, yeşil çay, raw bites ve meyve kokteylli gibi besinler bulunur. Yemek aralarında katı besinlerin tüketimi yasaktır. Sadece şekersiz ve kalorisiz sıvılar tüketilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir. Aralıklı oruç diyeti ihtiyaca göre birkaç hafta ve ay yapılabilir. Önemli olan diyeti düzenli bir şekilde uygulamaktır. 


If Diyeti Faydaları Nelerdir? 


Aralıklı oruç diyetinin hayatınıza kattığı birçok fayda bulunur. Düzenli kilo kaybının yanı sıra bedeninize iyi gelir. Kalp sağlığınızı koruyarak güne enerjik bir şekilde başlamanızı sağlar. 


  • Yaşam Kalitenizi Yükseltir

    Aralık oruç diyeti, hayatınızı düzenler. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin beden ve ruh sağlığına olumlu yönde doğrudan etkisi vardır. Diyete başladıktan kısa bir süre sonra daha dinç bir bedene sahip olursunuz.


  • Sağlığınızı Düzenler

    Aralıklı oruç beslenme şeklinin kalp ve damar sağlığına fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Bu süreçte; yağ yakımıyla kolesterol değerlerinde düşme gerçekleşir. Kan basıncı ve kan şekerinin seviyesi düzenlenir. Sağlıklı beslenmeyle vücutta oluşabilecek iltihap riski azalır.


  • Hafızayı ve Düşünmeyi Güçlendirir

    Araştırmalara göre düzenli aralıklı orucu uygulamanın sözel hafızayı güçlendirdiği kanıtlanmıştır. 


  • Sağlıklı Kilo Vermenize Yardımcı Olur

    Metabolizmayı hızlandırdığı için düzenli olarak yağ kaybı yaşanır; sağlıklı adımlarla kilo verilir. Bunun yanı sıra açlık durumunda büyüme hormonunda artış gözlemlenir. Böylelikle vücutta kas kütlesi korunurken gelişimi hızlanır.


  • Dengeli Beslenme Sağlar

    Her gün belli saatlerde yemek yemek beslenme alışkanlığı kazandırır. Besin değerleri 2 öğüne dengeli olarak dağıtılır. Açlık hissi azalır. Uyku kaliteniz yükselir.


Aralıklı Oruçla Kaç Kilo Verilir? 

Aralıkla oruç, kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Belli aralıklarda beslenmek, vücuda kalorileri yakabilmesi için zaman tanır. Böylelikle hızlı bir şekilde yağ yakımı gerçekleşir. Aralıklı oruca başladıktan sonra ortalama olarak 2 hafta içinde gözle görülür kilo kaybı gözlemlenir. Birkaç ay içinde rahatlıkla 15 kilo vermek mümkündür.


Aralıklı Oruç Yaparken Spor Yapılır Mı? 

Aralıklı oruç diyetinde hafif egzersizler yapılabilir. İki öğün arasında bisiklet, yoga, tempolu yürüyüş, pilates gibi egzersizler yağ yakımını hızlandırmak için uygulanabilir. Ancak açlık durumunda yoğun tempolu egzersizler vücudu zorlayabildiği için tavsiye edilmez.


Aralıklı Oruç Diyet Listesi Nasıl Olmalı? 


  • Etkili bir aralıklı oruç diyeti için öğünlerde tüketilen besinlere dikkat etmek gerekir. Öğünler düzenli olarak belirlenen saatlerde tüketilmelidir. 
  • Menülerdeki besinlerin kalori dengesi sağlanmalıdır. 
  • Yüksek karbonhidrat, şeker, yağ içeren besinler; asitli ve alkollü içecekler öğünlerde yer almamalıdır. 
  • Düşük karbonhidratlı ve protein içeren besinler tüketilmelidir. 
  • Kahvaltı zamanında; yumurta, peynir, salata, süt, meyve, domates, salatalık ve kepek ekmeği gibi besinler tüketilebilir. 
  • Akşam vaktinde; balık, nohut yemeği, salata çeşitleri, bulgur pilavı, yoğurt ve ıspanak gibi besinler tercih edilebilir. 
  • Kan şekerinin dengesinin korunması için süt ve yoğurt tüketimi önemlidir. 
  • Protein ihtiyacı için; kırmızı et, baklagiller ve tavuk tercih edilebilir. 
  • Vitamin ihtiyacı için mevsime uygun taze meyvelerin tüketilmesi önemlidir.
  • Sağlıklı ve düzenli kilo kaybı için bol bol sıvı tüketilmelidir. Tercihe göre; maden suyu, çay, kahve ve bitki çayı çeşitleri ara öğünlerde içilebilir.

Roksi aralıklı oruç paketi, ihtiyacınız olan her besini sizin için hazırlamış durumda! Diyetisyenler tarafından hazırlanan Aralıklı oruç paketi; sağlıklı ve düzenli kilo vermek isteyenlerin favori tercihleri arasında yer alır. Sen de sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsan; 2 ana öğün ve 1 ara öğün olarak özel hazırlanan Roksi aralıklı oruç paketini satın almak için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsin.


Sıkça Sorulan Sorular

Aralıklı oruç ile neden kilo veremiyorum?
Düzenli olarak uygulanan aralıklı oruç gözle görülür bir kilo kaybı sağlar. Aralıklı oruç yaparken düzenli bir şekilde kilo veremiyorsanız; tükettiğiniz besinleri ve saat aralıklarını gözden geçirmeniz gerekir. Diyet programınızı yönetmekte sorun yaşıyorsanız; diyetisyenler tarafından hazırlanan aralıklı oruç paketlerini tercih edebilirsiniz.
Aralıklı oruç kaç saat sonra yağ yakımı başlar?
Aralıklı oruç 16 saat açlık içeren; 8 saat aralıklarla besinlerin tüketildiği bir zayıflama yöntemidir. Aralıklı oruçta vücut enerji kaynağını tükettikten sonra yağ yakımı başlar. Genellikle bu süre aralıklı orucun ilk 12 saatinde gerçekleşir.
16 saat aç kalmak zayıflatır mı?
Aralıklı oruç 8 saat aralıklı tüketimi, 16 saat aç kalmayı içerir. Düzenli uygulanan aralıklı diyette yağ yakımı gerçekleştiği için;16 saat boyunca aç kalmak zayıflatır.
Aralıklı oruçta hızlı kilo vermek için ne yapmalı?
Aralıklı oruçta hızlı vermek için beslenme saatlerine dikkat edilmelidir. Öğünlerde tüketilen gıdaların, besin değeri yüksek olmalıdır. Bunun yanı sıra gün boyunca sıvı alımı yeterli miktarda tüketilmelidir.