Dengeli Beslenme için Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dengeli Beslenme için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dengeli beslenmede başlıca dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi sebze ve meyve tüketimidir. Sebze ve meyve içerisinde barındırdığı lif oranı açısından insan sağlığı için son derece önemlidir. Günlük yemek listenizde mevsimine uygun sebze ve meyvelere yer vermelisiniz. Bu noktanda meyve ve sebzelerin mevsimine uygun olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz, aksi taktirde meyve ve sebzeler hormon içerebilir.

Dengeli beslenme için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise su tüketimidir. Su tüketimi insan sağlığı için çok önemli olup her bireyin günlük 2 litre su tüketmesi gereklidir. Günlük su tüketimi hem sindirimin düzenli olmasını sağlar hem de fizyolojik olayların düzenli şekilde oluşması için çok önemli bir durumdur. İnsan vücudunda gerçekleşen birçok biyokimyasal reaksiyon su yardımı ile gerçekleşir.

Dengeli beslenme ve sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar içerisinde karbonhidrat, yağ ve protein oranını iyi dengelemek yer alır. Bireyler öğünlerini ayarlarken karbonhidrat, yağ ve proteini dengeli olacak şekilde almalıdır. Bu aşamada yağ tüketimini kısıtlamalı özellikle katı doymuş yağ oranları %7 nin altına düşürülmelidir. Örneğin; hayvansal gıdalarda belirli bir miktar yağ bulunduğu için bu besinlere ekstra yağ konulmamalıdır. Tüm bu noktalara dikkat etmek sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemlidir.

Beslenme Biçiminin Vücuda Etklieri

Uzmanlar bireylere beslenme önerileri sunarlar. Uzmanların sundukları beslenme önerileri, kişilere özel olup onların daha sağlıklı bir vücuda kavuşması için gerekli olan beslenme önerileridir. Beslenme biçimi bireylerin vücudunu etkiler. Sağlıklı beslenen ve egzersiz yapan bireyler daha dinç hissederken dengeli beslenme programı olmayan bireyler daha sık hasta olur ve kendilerini halsiz hissederler. 

İhtiyaca Göre Beslenmenin Önemi

Her bireyin vücut ihtiyaçları farklıdır. Bu noktada birey kendi ihtiyaçlarının farkına varmalı ve kendi beslenme rutini belirlemelidir. Örneğin; metabolizması normale göre daha yavaş çalışan bir bireyin ihtiyacı ola metabolizmasını harekete geçirecek besinler tüketmektir. Sebze ve meyve tüketimine dikkat ederek lifli gıdalar ile beslenme rutinini şekillendirmelidir. Bireyler kendi ihtiyaçlarını bilerek beslenme düzeni oluşturduklarında hem daha sağlıklı olacaklar hem de kendilerini daha iyi hissedeceklerdir.