Dengeli Beslenmenin Önemi


Dengeli Beslenmenin Önemi

Dengeli Beslenmenin Önemi

 

Dengeli beslenme fiziksel ve ruhsal birçok hastalığın önüne geçmek için çok güçlü bir kalkan görevi görür. Dengeli beslenmek sağlığınızı riske atmadan yaşamaktır, sağlıklı yaş almanın keyfi hiçbir şey ile karşılaştırılamaz! Dengeli beslenmek istiyorsanız yiyecek çeşitliliğini artırmalısınız ve dengeli beslenmek için abur cubur yemeklerden uzak durmanız şart.

 

Sağlıklı, dengeli bir beslenme, sağlıklı olmanın önemli bir parçasıdır ve kendinizi iyi hissetmeniz için yardımcıdır.

 

Bir denge aralığında beslenmek, sağlıklı bir vücut ağırlığı elde etmek ve vucut kitle endeksini sürdürmek adına doğru oranlarda çeşitli gıdaları tüketmeyi ve doğru miktarda yiyecek ve içecek alımını gerektirir. Dengeli beslenmek istiyorsanız hangi besinleri ne oranda tükettiğiniz mühimdir, şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım:

 

Meyve ve sebzeler:

Meyve ve sebzeler zengin içerikli birer vitamin ve mineral kaynağıdır, her gün yediğimiz gıdaların üçte birinden fazlasına tekabül etmelidir. Haftanın tüm günlerinde çeşitli meyve ve sebzelerden minumum beş porsiyon yemenizi öneriyoruz. Günde en az beş porsiyon (meyve-sebze) tüketen insanların kalp hastalığı, felç ve bazı kanser çeşitleri açısından olası riski düşürdüğüne dair kanıtlar bulunmuştur. Her gün beş porsiyon bu gıdalardan tüketmek düşündüğünüz kadar zor değildir. Yalnızca bir elma, muz, armut veya benzeri meyve bir porsiyon (80gram) 'dır. Bir dilim ananas veya kavun bir porsiyon, sebzelerin çoğu tepeleme çorba kaşığı olarak bir porsiyon eder. 

 

meyve ve sebzeler

 

Sabah kahvaltınızda gevreğinize dilimlenmiş bir muz eklemek bir porsiyon almanın kolay bir biçimidir. Öğleden önce tüketeceğiniz bisküvi, kraker vb. atıştırmalıkları bir meyve porsiyonu ile değiştirin ve öğle yemeğinize muhakkak salata ekleyin. Akşam yemeğinde ise sebzelerden en az bir porsiyon yiyin, bununla beraber akşamları yoğurt üzerine taze meyveleri ekleyerek günde beş porsiyona ulaşın.

 

Beslenmenizdeki nişastalı gıdalar:

Nişastalı gıdalar, yediğimiz tüm besinlerin yalnızca üçte birinden fazlasını karşılamalıdır. Bu tür nişastalı gıdaların aşırı olmadan kararında tüketilmesi gerekmektedir. Kimi gıdaları kabuklu olarak tüketmek daha etkili olabilir. Mesela, kabuklu patatesler iyi bir lif ve vitamin kaynağıdır.

 

nişastalı gıdalar

 

Örneğin, haşlanmış patates varsa, kabuğuyla birlikte tüketin. Pirinç, makarna veya daha yüksek lifli beyaz ekmek türü gıdaların kepekli çeşitlerini yemeye çalışın. Beyaz türünden, daha yüksek lif ve genelde daha fazla vitamin, mineral içerirler.

 

Süt ve süt ürünleri:

Peynir ve yoğurt gibi süt ve süt gıdaları kuvvetli birer protein kaynağıdır. Ayrıca kemiklerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olacak kalsiyumu içerirler. Sütten çok fazla yağ almadan faydalanmak için, yarım yağlı veya yağsız süt, düşük yağlı sert peynirler, süzme peynirler, veya az yağlı yoğurt tüketebilirsiniz.

 

süt ve süt ürünleri

 

Soya sütleri, soya yoğurtları ve soya peynirleri gibi şekersiz, kalsiyumlu süt alternatifleri bu tüketime dahil ederek süt ürünlerine iyi alternatifler oluşturabilirsiniz.

 

Fasulye , bakliyat, balık, yumurta, et ve diğer proteinler:

Bu tür gıdalar, vücudun kendisini geliştirmesi ve onarması için gerekli olan iyi birer protein kaynağıdır. Ayrıca bir dizi faydalı vitamin ve mineral kaynaklarını bünyesinde barındırır. Et ürünleri demir, çinko ve B vitaminleri de dahil olmak üzere yüksek oranda protein içerir, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Et aynı zamanda B12 vitamininin ana kaynaklarından biridir. Yağ oranını azaltmak için olabildiğince yağsız kırmızı ve beyaz et yemeyi deneyin.

 

Protein Kaynakları

 

Balık, önemli bir protein kaynağıdır, birçok vitamin ve mineral içerir. Özellikle yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yağlı balık tüketimini abartmamak şartıyla haftanın en az iki öğününde balığı sofranızdan eksik etmeyin. Yumurta ve baklagiller (fasulye, fıstık ve tohumlar da dahil olmak üzere) kaliteli protein kaynaklarıdır. Fıstığın lifi yüksektir ve doymuş yağ içeriği sayesinde yüksek atıştırmalıklara tercih edilesi bir alternatiftir, ancak yüksek orande yağ içerdiğinden fazla tüketmemeye gayret edin.

 

Yağlar:

Dengeli beslenme diyetindeki bazı yağlar önemlidir, ancak küçük miktarlarla sınırlı olması şartıyla yenmelidir. Vücudumuza girecek yağların çoğunu doymamış yağlardan almak önemlidir. Doymamış yağ tüketimine geçiş, yapmak kolestrolü düşürmeye yardımcı olabilir.

 

Daha az doymuş yağ ve şeker tüketin:

Çok fazla doymuş yağ kandaki kolestrol miktarını artırabilir, bu da kalp hastalığı oluşması riskinizi yükseltir. Şekeri yüksek yiyecek ve içecekleri düzenli olarak tüketirseniz obezite ve diş çürüğü riskini artırırsınız. Beslenme skalasında şekerin yerini olabildiğince küçültün.

 

Son olarak özetleyecek olursak yüksek yağ ve karbonhidrat içerikli yiyeceklerden ve onların bünyenize yüklediği risklerden kaçınmalısınız. Dengeli beslenerek yaşamınızı da dengede tutabilirsiniz.

 

Dengeli Beslenme Konusunda Size Yardımcı Olabiliriz!

 

Dengeli beslenme konusunda size yardımcı olmamızı isterseniz kapınıza kadar getirdiğimiz diyet yemekleri ayrıcalığıyla emek sarf etmeden dengeli beslenerek sağlığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Diyetisyenlerimizin yapmış olduğu öğün cetvelleriyle beslenme çeşitliliğinizi artırıp dengeli besleneceksiniz. 

 

ROKSİ, kapıya teslim diyet yemek servisi sunmaktadır. İstanbul diyet yemek servisi hizmetimizle sizde hayranlık uyandırmaya hazırız! üyemiz olmak ister misiniz? Beklemeden kayıt olarak muhteşem diyet yemeklerimizin tadına varın. Dengeli beslenme hiç bu kadar keyifli olmamıştı.