Diyabet Hastaları için Beslenme Önerileri


Diyabet Hastaları için Beslenme Önerileri

Diyabet hastaları diyabet diyeti yapması gereken hastalardır. Diyabet diyeti kısıtlayıcı bir diyet olmamakla beraber besleyici gıdalar bakımından zengin, meyve ve sebze içeren, tam tahıl ağırlıklı bir beslenme planıdır. Farklı besin gruplarından az miktarda tüketmeye odaklı bir beslenme biçimidir. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle diyabet hastalığı diyeti hakkındaki detayları paylaşacağız. 

Diyabet Hastalarının Tüketmesi Gereken Yiyecekler

Sağlıklı (kompleks) karbonhidratlar: Karbonhidratlar yaşam için gerekli olan üç ana besin grubundan biridir. Vücudun enerji kaynağıdır. Ayrıca karbonhidratlar protein ve yağlara göre glukoz düzeyleri üzerinde rol oynayan besinlerdir. Karbonhidrat olmadan sağlıklı bir beslenme biçimi oluşturulamaz. Gıdalarla alınan karbonhidratlar vücutta glikoza dönüşmektedir. Kompleks karbonhidrat yıkımı uzun sürede gerçekleşmektedir. Yavaş sindirilir ve bu yüzden emilim daha yavaş ve dengelidir. Basit karbonhidrat tüketimi ile birlikte ani kan şekeri yükselmesi ve aşırı insülin salınımı görülmemektedir. Uzun süre tokluk hissi verirler. Beyaz ekmek ve makarna gibi gıdalar yerine sebze ve tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. 


Lifli gıdalar: Bitkisel kaynaklı gıdaların emilmeyen ve sindirilmeyen kısmıdır. Kabukluk yemişler ve kurubaklagiller bu grup içinde yer almaktadır. 


Balık: Haftada en az 2 kere balık tüketilmelidir. Balık Omega 3 yağ asitleri içerir. Izgara olarak tüketilebilir. 


İyi yağlar: Doymamış yağlar tüketilmelidir. Zeytinyağı ve badem yağı gibi yağlar beslenme planında olmalıdır. Fakat kalori bakımından yüksek olduğu için dikkatli olunmalıdır. 

Diyabet Hastalarının Tüketmemesi Gereken Yiyecekler

Doymuş yağlar: Sosis, salam gibi proteinler, yağ içerikli süt ürünleri tüketilmemelidir. 


Trans yağlar: İşlenmiş gıdalar ve margarin tüketilmemelidir. 


Kolesterol: Yüksek yağ içerikli süt ürünleri, sakatat ve kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir. 


Tuz: Bir çay kaşığını geçmemelidir. Sodyum böbreklerdeki glikoz emilimini etkiler. 

Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Diyabetik ürünlere ihtiyacınız yoktur. 

  • Besin grupları ile sağlıklı beslenmelisiniz. 

  • Kompleks karbonhidrat ve lif alımını artırın. 

  • Nişastasız sebze tüketin.

  • Az işlenmiş tahıl tercih edin. 

  • Patates ve makarna gibi karbonhidratlardan kaçının.

  • Tuzu, şekeri ve yağı az kullanın. 

  • Balık gibi sağlıklı etleri tercih edin. 

  • Paketlenmiş gıda tüketiminizi azaltın. 

  • Yemeklerinizi yavaş yiyin. 

  • Tokluk hissedince yemek yemeyi bırakın.

Şekeri Hayatınızdan Çıkarmak için Yapabilecekleriniz

  • Meyve suyu yerine meyve tercih edin. 

  • Hindistan cevizi gibi tatlı hissi veren seçeneklere yönelin. 

  • Meyveli süt gibi karışımlar tercih edin. 

  • Kuru meyve tüketin.

Kan Şekerini Düzenleyen Gıdalar

Kan şekerini düzenleyen gıdalar şunlardır;

  • Tarçın

  • Enginar

  • Kereviz

  • Soğan

  • Greyfurt

  • Ananas

  • Sirke 

  • Yaban Mersini

  • Tüm Baharatlar