Diyeti Bozmayan 11 Karbonhidrat


Diyeti Bozmayan 11 Karbonhidrat

Diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin genel olarak yaptığı hata karbonhidratı hayatlarından tamamen çıkarmaktır. Oysa vücut için gerekli olan makro besin kaynaklarından biri de karbonhidrattır. Bu yüzden karbonhidratı hayatınızdan tamamen çıkarmanız sizi olumsuz yönde etkiler. Vücudun temel enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratı tamamen kesmek yerine sağlıklı karbonhidratlara yönelmek gerekir. Besleyici olmayan ve doygunluk hissi yaratmayan karbonhidratları hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle diyette hangi karbonhidratları tüketebileceğinizi öğreneceksiniz.

 

Sağlıklı Karbonhidratlar 

Diyette tamamen karbonhidratı kesmek mümkün mü? Tabi ki de hayır. Dolayısıyla diyette sağlıklı karbonhidratlar tüketmelisiniz. Yazımızın bu kısmında “Diyeti bozmayan karbonhidartlar nelerdir?” sorunuza cevap bulabilirsiniz. 

 

1. Sorgum

Sorgum tok tutma özelliğine sahiptir ve kolay kilo vermeyi sağlar. Çölyak ve kalp rahatsızlığı olanlar için beslenmede önemli yer tutan bir tahıldır. Yapı olarak kinoaya benzeyen sorgum, kolesterolü düşürmeye de yardımcı olur. 

 

2. Tam Tahıllı Ekmekler

Ekmek tüketimi insanların birçoğu için vazgeçilmezdir. Ekmeği kesmek vücudun karbonhidrat alımına engel olur. Bu sebeplerden dolayı tam tahıllı ekmekleri tercih etmelisiniz. Tok tutan ve lifli yapısı ile diyetlerde tüketilebilecek sağlıklı bu ekmek çeşidi size yardımcı olacaktır.

 

3. Fasulye

Fasulye doygunluk hissi verir ve yüksek lif oranı ile tok tutar. Sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alan fasulye vücuda enerji verir. Diyet yaparken sık sık tercih edebilirsiniz. 

 

4.Mercimek

Mercimek protein de içerdiği için oldukça yararlıdır. Lifli yapısı ile sindirim sistemini çalıştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyet yapanlar için ideal bir seçimdir. 

 

5. Kinoa

Son yıllarda kinoanın ismini sık sık duymuşsunuzdur. Sağlıklı beslenmenin parçalarından biri olan kinoa pek çok kişinin sofrasındaki yerini çoktan aldı. Salatalarda bile kendine has bir lezzet bırakan kinoa, kas yapmaya da destek olan proteinleri ve amino asiteleri içerir. Uzun süre tok tutan kinoaya mutlaka diyetinizde yer vermelisiniz.

 

6.Tahıllı Makarna

Makarna da pek çoğumuzun beslenme alışkanlıklarından. Sanılanın aksine protein ve sebze ile tüketilen makarna sağlıklı bir öğündür. Fakat tahıllı makarna tercih etmenizi öneririz. Tahıllı makarna tariflerini kullanarak yüksek lif içeren ve sindirim sistemine yardımcı olan öğünler tüketebilirsiniz.

 

7. Yulaf 

Yulaf kolesterolü düşürmete yardımcı olur ve sağlıklı karbonhidratlar içinde oldukça sık tercih edilen bir çeşittir. Yüksek lif oranı ile diyetlerde sık sık tercih edilen ve pek çok tarifi süsleyen yulaf, vücutta kolay çözünebilir. Düzenli tüketimle bel çevresindeki yağlanmayı engeller ve kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

 

8.Arpa

Arpa kompleks bir karbonhidrattır ve kalorisi oldukça düşüktür. Bu yüzden diyetlerde kullanılır. İştahı keser ve uzun süre tok tutar. Vücut için iyi bir enerji kaynağıdır. 

 

9.Muz

Muz sindirim ve bağışıklık sistemi açısından faydalıdır. Kolay hazmedilen muz tam olarak bir enerji deposudur. Bu yüzden diyetlerde en çok kullanılan meyveler arasında yer alır. Karbonhidrat içeren muz kontrollü tüketildiğinde iyi bir ara öğündür. 

 

10.Nohut

Nohut aynı zamanda alternatif bir protein kaynağıdır. Tok tutan nohut, aynı zamanda lezzetlidir de. Açlık seviyesini düşüren nohuta diyetlerinizde gönül rahatlığı ile yer verebilirsiniz.

 

11.Kestane

Kestane az miktarda protein ve yağ içerir. C vitamini kaynağı olan kestane tüketilmesi gereken sağlıklı karbonhidratlardandır. 

 

Tüketilmemesi Gereken Karbonhidratlar

Çikolata, kek, kuru meyve, şeker içeren gıdalar, pirinç, beyaz un, cips, mısır gevreği, dondurma ve fast foodlar aklımıza ilk gelenler. Bu gibi karbonhidratlar tüketilmemesi gereken karbonhidratlar arasında yer alıyor. Sağlıksız bu karbonhidrat kaynakları sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin ve kilo vermeyi planlayanların uzak durması gereken gıdalardır. Kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Lifli yapıya sahip ve uzun süre tok tutan gıdalar kilo verme sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır. 

 

Kilo verme sürecinde ofiste imkan bulmak ya da evde yemek pişirmeye zaman ayırmak zor olabiliyor. Sağlıklı beslenme paketi ile vücudunuzun ihtiyacı olan yağ, protein ve karbonhidrat dengesini sağlamanız da oldukça kolaydır. Aboneliğinizi oluşturarak aklınızda soru işaretleri olmadan sağlıklı beslenebilirsiniz.