Diyette Kuru Meyve Tüketimi

04.12.2020
Diyette Kuru Meyve Tüketimi

Diyet yaparken kuru meyve tüketimi sık sık yapılmaktadır. Çünkü kuru meyveler hem tok tutar hem de sağlıklıdır. Bu noktada “Diyette kuru meyve nasıl tüketilir?” sorusunu sormakta fayda var. Kurutulmuş meyveleri tüketirken daha dikkatli olmalıyız! Çünkü kurutulma esnasında içeriklerindeki su miktarı azalıyor ve şeker yoğunlukları artıyor. Belirtilen ölçülerden daha fazla tüketilmesi kilo kontrolü yapmanızı engelleyecektir. Bu hafta sizler için hazırladığımız blog yazısında öncelikle kuru meyve tüketmenin faydalarından bahsedeceğiz. Sonrasında ise diyette kuru meyve tüketimine dair detaylara yer vereceğiz. 

 

Kuru Meyvelerin Faydaları 

Her meyve kendi mevsiminde kurutulur. Bu yüzden sağlıklıdırlar. Kuru meyvelerin kalorileri oldukça düşüktür. Kuru meyvelerin içerdiklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Magnezyum.
  • Kalsiyum.
  • E vitamini.
  • Çinko.
  • Bakır.
  • Lif.
  • Demir.
  • Potasyum.
  • Folik asit. 
  • B vitamini. 

 

Gelin, şimdi kuru meyveleri daha yakından inceleyelim;

 

1.Erik Kurusu

Kuru erik bol miktarda D vitamini içeren bir kuru meyvedir. Magnezyum ve potasyum bakımından da zengindir. Kalp, karaciğer ve böbrek sağlığı açısından faydalıdır. 

 

2.Çilek Kurusu

Çilek kurusu bol miktarda fosfor ve demir içerir. K, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Çilek kurusu iyi bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser riskine karşı kişiyi korur. Ağız kokusu, karaciğer ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Sakinleştirici bir etkiye sahiptir. 

 

3. Mango Kurusu 

Mango kurusu kanın temizlenmesini sağlar ve güçlü bir antioksidandır. A, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Cildi güzelleştirir. 

 

4. Dut Kurusu 

C, B1 ve B2 vitaminleri içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum da içerir. İdrar söktürücü ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. 

 

5. Kivi Kurusu

Kalsiyum, potasyum, demir, A ve C vitaminleri açısından zengindir. Soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir. Mide rahatsızlığı çekenlerin tüketmesi gereken bir kuru meyvedir ve cildi güzelleştirir. 

 

6. Armut Kurusu

Armut kurusu kanı temizler. Böbrekteki taş ve kumların dökülmesinde yardımcıdır. Susuzluk ve hazımsızlık sorununa iyi gelir. 

 

7. Üzüm Kurusu

Kuru üzümün en büyük faydası karaciğeredir. Karaciğerin temizlenmesini ve toksinlerden arınmasını sağlar. 

 

8. Hurma

Hurma açlığı yatıştırır. Kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Anemiyle savaşmaya yardımcı olur. 

 

9. İncir Kurusu

Kuru incir kabızlık ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tansiyon ve diyabet hastalarına yardımcı olur. Cilde iyi gelir ve kalp sağlığını korur. 

 

10. Goji Berry

Namıdiğer kurt üzümü yaşlanmayı yavaşlatan bir meyvedir. C vitamini deposudur. 19 farklı amino asit içeren yağ yakımını kolaylaştırır ve sindirim problemlerine iyi gelir. 

 

11. Kayısı Kurusu 

Kuru kayısı demir bakımından en zengin kuru meyvelerden biridir. Bu sayede anemi için etkin rol oynar. A vitamini ve potasyum içerir. Bunun yanı sıra magnezyum içerir ve lif bakımından oldukça yoğundur. 

 

12. Yaban Mersini 

Yaban mersini sindirim sistemini düzenler. İdrar yollarını temizler ve beyin sağlığını korur. Kalp sağlığı açısından faydalıdır. Kan şekerini düzenler.



Kuru Meyvelerin Kalorileri 

Gelin hep birlikte kuru meyvelerin kalori karşılıklarına bakalım:    

 

Kuru Meyve Gram Ölçü KCAL
Sarı Kuru Üzüm 15 gr yarım avuç 46 kcal
Siyah Üzüm 15 gr yarım avuç 47 kcal
Hurma 30 gr 2 adet 40 kcal
İncir 20 gr 1 adet 50 kcal
Goji berry (Kurt Üzümü) 15 gr yarım avuç 52 kcal
Kuru Kayısı 20 gr 2 adet 50 kcal
Gün Kurusu 20 gr 2 adet 60 kcal
Kuru Erik 20 gr 2 adet 52 kcal
Yaban Mersini 14 gr 2 çorba kaşığı 44 kcal
Kuru Dut 15 gr yarım avuç 50 kcal

 

*Ölçü: her bir kuru meyve için günlük tüketilmesi önerilen miktardır.

 

Diyette Kuru Meyve Tüketimi Önerileri 

Her gün farklı bir kuru meyve seçimi yaparak ara öğünlerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca, kuru meyvelerin günlük tüketilmesi önerilen miktarları göz önünde tutularak farklı besinlerle birleştirerek menülerinizi zenginleştirebilirsiniz

 

  • Kuru meyvenizi 1 bardak süt veya yoğurtla birlikte tüketerek kan şekerinizi kontrol altına alır uzun süre tokluk hissedersiniz.
  • Kahvaltınızda yulaf ve kuru meyvenizi süt ile karıştırarak besin değerini yükseltirsiniz.
  • Salatalarınızın üzerine serpeceğiniz kuru meyve sayesinde lif değerini arttırırsınız.
  • Şeker ilavesi yapılmadan hazırlanan hoşaflar sayesinde günlük sıvı alımınızı ve mineral takviyenizi dengeleyebilirsiniz.

 

Diyette kuru meyve tüketimini anlattığımız blog yazımızın sonuna geldik. Kuru meyve tüketiminin diyet sırasında faydasını görmek için öncelikle iyi bir diyet yapmak gerekiyor. Öğünleri planlanmış, farklı besin seçenekleri olan ve sağlıklı yaplardan yapılmış taze yiyecekler için Vejetaryen Diyet Yemek Paketimizi inceleyebilirsiniz.