Glutensiz Diyet Nedir? Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?


Glutensiz Diyet Nedir? Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?

Gluten Nedir?


Gluten; arpa, çavdar, buğday ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içinde bulunan doğal bir proteindir. 

Büyük yapılı bir protein olduğu için bazı insanların glutene duyarlılığı ve intoleransı bulunmaktadır. Çölyak hastaları, gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti olan kişiler bu ürünlere karşı ciddi reaksiyonlar gösterebilirler. Gluten hassasiyeti olan kişilerde; kabızlık, yorgunluk baş ağrısı, görmede bulanıklık, kusma, ishal gibi belirtiler rastlanabilir. Bu sebeple gluten hassasiyeti olan kişiler; işlenmiş gıdalar, tahıl ve unlu mamuller gibi içerisinde gluten bulunan besinleri tüketmemelidirler.


Glutensiz Diyet Nedir?


Glutensiz diyet ya da glutensiz beslenme; buğday, arpa, ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluteni içeren tüm gıdalardan kaçınmayı içeren bir beslenme şeklidir. Bu tür bir diyet; çölyak hastalığı, çölyaksız gluten duyarlılığı veya buğday alerjisi olan kişiler için gereklidir. Bunun nedeni ise gluten tüketmenin gastrointestinal rahatsızlık, cilt sorunları ve yorgunluk gibi bir dizi olumsuz reaksiyona neden olmasından kaynaklanmasıdır.


Glutensiz Diyet Ne İşe Yarar?


Glutensiz diyet, glutene duyarlı olan çölyak hastalarının yanı sıra, çölyak hastası olmayan kişiler tarafından da rahatlıkla tercih edilmektedir. Böylelikle kişilerde bağırsak işlevleri düzelir. B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin daha hızlı bi şekilde emilimi sağlanır. Hızlı emilen vitamin ve mineraller sayesinde kansızlığın da önüne geçilmiş olur. Bu yüzden glutensiz diyetin, hayat tarzı olarak benimsenmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.


Glutensiz Diyet Kimler için Uygundur?


Glutensiz bir diyet öncelikle çölyak hastalığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı veya buğday alerjisi teşhisi konmuş kişiler için uygundur. Çölyak hastalığı, gluten proteinin neden olduğu bir hastalıktır. Hastalığın etkili tedavisi bu diyeti uygulanır. Bununla birlikte bu koşullara sahip olmayan bazı kişiler, sağlıklı beslenmek ve belirli tıbbi durumların semptomlarını yönetmek gibi başka nedenlerle glutensiz bir diyet izlemeyi seçer. Bazı örnekler, hassas bağırsak sendromu (IBS), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya belirli otoimmün bozuklukları olan bireyleri içerir.


Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?


Glutensiz bir diyet, buğday, arpa ve çavdar içeren tüm yiyeceklerden ve bu tahıllardan yapılan ürünlerden kaçınmayı içerir. Bu, birçok ekmek, makarna, unlu mamuller ve tahılların yanı sıra gizli bir bileşen olarak gluten içerebilecek işlenmiş gıdaları içerir. Pirinç, mısır, kinoa ve yulaf (glutensiz olarak etiketlenmişse) gibi gluten içermeyen diğer tahıllara genellikle glutensiz bir diyette izin verilir.


Gluteni; sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı ile hayatınızdan çıkarmanız mümkündür. Diyet programınızda; bol lifli, besin değeri yüksek gıdaların bulunması önemlidir. Protein kaynağı olarak tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebzeler ise vitamin ve mineral desteği açısından mutlaka diyet listenizde yer almalıdır.


Glutenli Diyetin Faydaları Nedir?


Glutensiz beslenmenin birçok faydası bulunur. Özellikle glutene hassasiyeti olan ve çölyak hastalığı olanların tedavisi için kesin çözümdür. Gluten hassasiyeti olan kişilerin dışında sağlıklı kilo vermek isteyen pek çok kişi de glutensiz diyeti benimsemektedir. Diyet programında dikkat edilmesi gereken; beslenmenden çıkarılan her besin maddesinin yerine o besin maddesiyle eşdeğer bir gıdanın programa eklenmesidir. Diyet programında; demir, kalsiyum ve lif gibi besin maddelerinin alımına dikkat edilmelidir.


  • Kilo Vermek için Etkilidir

Glutensiz beslenmek bir anlamda da kilo sebebi olan tüm yiyeceklere veda etmek anlamına gelir. Gluten diyeti uygulayarak yeni bir yaşam tarzı edinmiş olursunuz. Böylece kolay ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye başlayabilirsiniz.


  • Dikkat Eksikliğine İyi Gelir

Gluten; vücutta ağırlık yaparak odaklanmayı yavaşlatabilir. Glutensiz beslenme odak ve dikkat dağınıklığına iyi gelir. 


  • Kansızlığa İyi Gelir

Glutensiz beslenmede vitamin ve mineral kaynağı yüksek olan besinler tüketilir. Böylelikle kan değerleri besinler tarafından desteklenir.


  •  Kan Şekerini Dengede Tutar

Glutensiz diyet, kan şekerinin kontrolünü sağlayarak besin emilimini kolaylaştırır.


  • Ödemin Atılmasını Kolaylaştırır

Gluten tüketimi uzun vadede ödem oluşumuna neden olabilir. Glutensiz beslenerek şişkinliğin sebebini azaltabilir; ödem atmanızı kolaylaştırabilirsiniz.


  • Tiroid Sorununu Çözer

Glutenli besinler, bağırsak ve sindirim sistemine olumsuz yönde etki eder.Bunun sonucunda tiroid dokusu iltihap olabilir. Glutensiz diyet ise tiroid sorununu iyileştirmeye yardımcı olur.


Glutensiz Diyet Kilo Verdirir mi?


Glutensiz diyet, sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak kilo kaybı büyük ölçüde gerçekleşmez. Glutensiz diyette kilo vermek için karbonhidratı azaltıp protein ve sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. 


Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Buğday unu kullanılmış mutfak gereçleri güzel temizlenmelidir. 
  • Gluten içeren gıdaların yanında glutensiz ürünler saklanmamalıdır. 
  • Yemeğin pişirildiği ve depolandığı alanlar iyi temizlenmelidir. 
  • Yüksek lifli meyveler tüketilmelidir. 
  • Gluten birçok işlenmiş gıdada gizli olabilir; bu nedenle ürünün glutensiz olduğundan emin olmak için etiketleri dikkatlice okumak önemlidir.
  • Az miktarda gluten bile çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olan kişiler için zararlı olabilir. Bu nedenle yemek hazırlarken veya pişirirken çapraz kontaminasyondan kaçınmak önemlidir. Bu durum; glutensiz yiyecekler için ayrı kaplar, kesme tahtaları ve pişirme kapları kullanmak anlamına gelir.
  • Çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız varsa, diyetinizin beslenme açısından dengeli olduğundan ve özel beslenme ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmak için bir diyetisyenle çalışmak önemlidir.

 

Roksi glutensiz beslenme paketi, ihtiyacınız olan her besini sizin için hazırlamış durumda! Diyetisyenler tarafından hazırlanan Roksi glutensiz diyet paketi, glutensiz besinler ile beslenirken aynı zamanda ihtiyacınız olan karbonhidratı vücudunuza kazandıran öğünlerle sağlıklı beslenmenize olanak tanır. Sen de gluten hassasiyetin için çözüm arıyorsan; 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak özel hazırlanan roksi glutensiz beslenme paketini satın almak için ilgili bağlantıya tıklayabilirsin.