Gebelik ve Doğum Sonrası Beslenme Önerileri


Gebelik ve Doğum Sonrası Beslenme Önerileri

Gebelik süresince bebeğin büyümesi ve gelişmesi annenin aldığı besinlere bağlıdır. Fetüs ihtiyacı olan enerji ve besinleri anneden karşılar. Anne, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişiminin tamamlanması ve sonrasında bebeğin emzirilmesi için gerekli tüm besin gruplarından almalıdır. Bu haftaki blog yazımızda gebelik döneminde ve doğum sonrasında sağlıklı beslenmenin detaylarını sizlere aktarıyor olacağız. İyi okumalar dileriz. 


Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli? 

Gebelik dönemi hem bebek hem de anne açısından oldukça kıymetli bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı geçmesi için yapılacak en önemli adımlardan biri dengeli beslenme şeklidir. Bebeğin gelişimi ve büyümesi annenin sağlıklı beslenmesiyle desteklenir. Bu sebeple gebelikte beslenme alışkanlıklarına özenle dikkat edilmelidir. Annenin tükettiği besinler doğrudan bebeğin gelişim sürecini ve sağlığını etkilemektedir. 


Kötü beslenme alışkanlıkları bebekte sağlık sorunlarına ve doğumun ağır geçmesine neden olabilmektedir. Gebeliğin ilk 12 haftasında hormonal değişimler görülür. Buna bağlı olarak da bulantı, koku hassasiyeti ve sindirim problemleri yaşanabilir. Sağlıklı bir diyet programıyla gebelik sürecinde yaşanabilecek bütün olumsuz durumların önüne geçilebilmektedir. 


Gebelikte Diyet Yapılır mı?

Gebelik, bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Sağlıklı bir diyet listesi ile bebeğin gelişimi desteklenmelidir. Diyet yapmak sadece zayıflamak için uygulanmaz. Dengeli beslenmek ve kilo kontrolü için sıklıkla diyetisyenler tarafından oluşturulan diyet programları tercih edilir. Bu sebeple bebeğin büyümesini destekleyen bir beslenme programıyla diyet yapılması tavsiye edilir. Kilo kontrolünün takibi doktor tarafından yapılmalıdır. Beslenme programının içeriğinde gebeliğe bağlı değişiklikler yapılabilir. Gebelik sürecinde kişinin vitamin ve mineral ihtiyacı arttığı için doktor kontrolünde ek takviyeler de kullanılabilir.


Gebelikte Kilo Alma

Sağlıklı bir gebelik için ideal kilo alımı 7-12 kilo arasında değişmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayında 1-2 kilo alınması; ikinci 3 aylık dönemde ise 5-6 kilo daha almak normaldir. Son üç ayda ise annelerin 4-5 kilo daha alması olağandır. Annenin enerji gereksinimi gebeliğin 20. haftasıyla birlikte daha fazla artar. Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde anne adayının emzirme dönemine hazırlanması ve metabolizma korunması için vücut yağ depolar. Gebelikte alınan kilo 15 in üzerinde olduğunda anne adayında diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Buna ek olarak anne adayları için normal doğum ve sezaryen doğum bebek irileştiği için normale göre daha zor olabilir.


Gebeyken Kilo Vermek Mümkün mü? 

Gebeliğin sağlıklı geçmesi için kilo kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Doğru diyet programıyla fazla kiloları da vermek mümkündür. Ancak bu süreçte fazla kalori alımı ve kilo kaybı tavsiye edilmez. Anne ve bebeğin sağlığı için yeterli ve dengeli kalori kontrolü; gebelere özel hazırlanmış dengeli ve sağlıklı beslenme programının tüketilmesi önemlidir. 


Gebeyken İki Kişilik Yemek Doğru mu?

Halk arasında gebelerin iki kişilik yemesi gerektiği sık sık dillendirilir ancak bu doğru bir söylem değildir. Gebelik sürecinde fazla yemek yemek zararlıdır. Öğünler yeterli miktarda besin ve lif değeri yüksek gıdalardan oluşmalıdır. Gerekli olduğu durumlarda diyet programı ek takviyeler ile desteklenebilir. Diyet programı ise anne ve bebeğin sağlığı gözetilerek diyetisyen kontrolünde hazırlanmalıdır. 


Gebelik ve Lohusa Beslenme Programı

Gebelik ve lohusa döneminde beslenme programı kişiye özeldir. Anne adayının boyuna, yaşına ve yeme alışkanlıklarına göre bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Böylece annenin kilosu kontrol altında tutulabilir. Günlük besinlerin %15 i proteinlerden, %30 u yağlardan ve %55 i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Anne adayına bir beslenme programı hazırlanması için anne adayının varsa hastalıkları tespit edilmelidir. Günlük ortalama 200 kalorilik besin programları hazırlanması uygun olabilir. Anne adayı zararlı gıdalardan uzak tutulmalı ve doğal gıdalara yönlendirilmelidir.


Gebe Diyeti Listesi Nasıl Olmalı? Gebelikte Ne Yenir?

Gebe kadınların, diyetisyenler tarafından kalorileri özel olarak hazırlanmış diyet programlarını tercih etmeleri gerekir. Gebelik sürecinde beslenme şekli hayati bir önem taşır. Bu sebeple uzman eşliğinde diyet programının oluşturulması gerekmektedir. 

Gebelik döneminde sağlıklı beslenmenin anahtarı elbette ki temel ilkeler ile benzerdir. Diyet listesi; sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdaları barındırmalıdır. Öğünler düzenli olarak tüketilmeli; ara öğünler ile tüketim desteklenmelidir. Ancak gebelerin beslenmede özel olarak dikkat etmesi gereken ayrıntılar bulunmaktadır. 


Yeterli Folik Asit Tüketimi Sağlanmalı

Folik asit, gebelik öncesi ve sonrasında yeterli miktarda tüketilmesi gereken bir B vitaminidir. 

Gebelik döneminde folik asit ihtiyacı belirginleşir. Annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi için yeterli miktarda vitamin tüketilmelidir. Folik asit, gebelik sürecinde beyin ve omurilik kaynaklı sorunların önlenmesine yardımcı olur. Yetersiz folik asit alımı; doğum sırasında nöral tüp defektlerine; erken ve düşük doğuma yol açabilmektedir. Tüketilmesi gereken folik asit değeri yüksek besinler aşağıdaki gibidir: 


  • Ispanak, marul, roka, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler,
  • Mercimek, bezelye ve nohut gibi kurubaklagiller,
  • Yulaf ezmesi ve mısır gevreği gibi tahıllar,
  • Muz, çilek ve avokado gibi meyveler,
  • Tavuk ve ciğer gibi besinler, folik asit ihtiyacı için tüketilebilir. 

Kemik Gelişimi için Kalsiyumun Önemi

Gebelikte bebeğin kemik gelişimi için kalsiyum tüketimi önemlidir. Kalsiyum bebeğin; dolaşım, kas ve sinir sistemlerinin gelişimini destekler. Gebe kadınların ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranı, yetişkinlere göre daha fazladır. Kişiye göre değişmekle birlikte günlük 1000-1300 mg kalsiyum tüketimi sağlanmalıdır. Kalsiyum değeri yüksek besinler aşağıdaki gibidir: 


  • Peynir, süt ve yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinde;
  • Ispanak, kara lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde; 
  • Yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kurubaklagillerde bolca kalsiyum bulunur. 

Kemik Gelişimi için D Vitamini

Gebelikte bebeğin kemik sağlığına yardımcı olan en önemli vitaminler arasında D vitamini yer almaktadır. D vitamini bebeğin kemik ve diş gelişiminde rol oynar. Yetersiz seviyede tüketildiğine erken doğum ve düşüğe yol açabilmektedir. Bu sebeple ihtiyaç halinde ek takviye olarak da alınabilmektedir. D vitamin ihtiyacı; somon, ton balığı, sardalya, süt, peynir ve yumurta sarısı gibi besinler ile sağlanabilmektedir. 


Bebeğin Gelişiminde Protein Desteği

Protein gebelik sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bebeğin vücut dokularının, kas ve organların gelişimi protein tüketimi ile desteklenmektedir. Gebe kadınların günlük tüketmesi gereken protein oranı, 70-100 gram arasındadır. Kişinin ihtiyacına göre bu oran farklılaşmaktadır. Badem, balık, mercimek, süt, peynir, yumurta, fıstık ezmesi, kuru fasulye, soya ve fındık gibi besinler protein açısından oldukça verimlidir. 


Demir Eksikliği Anemisi Önlenmeli

Gebelik sürecinde demir ihtiyacı iki kat artmaktadır. Kan değerleri için demir gereklidir. Bebeğe oksijen sağlamak için demir tüketimi özenle yapılmalıdır. Demir yeterli miktarda tüketilmediği takdirde düşük ve erken doğum yaşanabilir; anne anemiye yakalanabilir. Bu durumların önüne geçmek için demir içeren besinler tüketilmelidir. Gerekli olursa ek takviyeler ile demir ihtiyacı karşılanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıllı gıdalar demir içeriği yüksek besinlerdir. 


Hafif Egzersizler Yapılmalı

Gebelikte, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı hafif egzersizler ile desteklenmelidir. Yürüyüş, yüzme, yoga ve pilates gibi aktiviteler sağlıklı bir doğum süreci yaşanmasına yardımcı olarak kilo kontrolüne destek olmaktadır. 


Sıvı Alımı Desteklenmelidir

Gebelik sürecinde kişi, daha fazla sıvı ihtiyacına gereksinim duymaktadır. Bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için önemlidir. Düzenli ve yeterli sıvı alımı; enfeksiyon, ödem, kabızlık ve sıvı kaybını önlemektedir. Sıvı ihtiyacı; su, meyve suları, süt, doğal bitki çayları ve çorba gibi besinlerden karşılanabilmektedir. 


Gebelik için Örnek Beslenme Menüsü


Öğün Diyet Listesi
Sabah Yumurta, Peynir, Süt, Ekmek
Öğle Izgara Et, Sebze, Yoğurt, Meyve
Akşam Süt
Akşamüstü Balık, Sebze, Ekmek, Taze Meyve Suyu

Lohusalıkta Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğmuş bir bebek için en iyi besin kaynağı anne sütüdür. İlk 6 ay bebeğin besin ihtiyacı anne sütünden karşılanır. Anne sütü; besin değeri yüksek, doğal ve sağlıklı içeriğiyle bebeğin gelişimindeki en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle doğumdan sonra bebeklerini emzirmeye başlayan annelerin tükettikleri besinler her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli öncelik olmuştur. Peki, lohusalık döneminde anneler nasıl beslenmeli?


Emzirme döneminde annenin besin ve enerji ihtiyacı gebelik sürecinden daha fazladır. Lohusa anne, bebeği için süt üretimini yediği besinlerden ve gebelikte vücudunda depoladığı enerjilerden sağlar. Bu yüzden emziren anne hem kendi enerjisini dengede tutmalı hem de süt üretimi için gerekli olan protein, mineral ve vitamini besinlerden karşılamalıdır. 


Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketen annenin doğum sonrası dönemi de sağlıklı olacaktır. Sağlıklı beslenme anneye psikolojik destek sağlar. Böylece annenin emzirme döneminde fiziksel ve ruhsal sağlığının iyi olması süt üretiminin kaliteli ve yüksek besin içerikli olmasına da katkı sağlayacaktır. 



Roksi emziren anneler için beslenme paketinde; gebelik ve lohusa döneminde ihtiyacınız olan sağlıklı besinler bulunmaktadır. Diyetisyenler tarafından hazırlanan hamile diyet programıyla gebelik sürecinizi destekleyebilirsiniz. Gebelik öncesi ve sonrasında sağlıklı beslenmek için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular


Lohusa kadın ne içmeli?
Lohusa kadının günlük 2-3 bardak ayran ve kefir içmesi tavsiye edilir. Şekerli ve gazlı içeceklerden bu dönemlerde ise uzak durulması gerekir.
Gebelikte kaç kilo almalıyım?
Gebelikte çok fazla kalori almasına gerek yoktur. Bu süreçte ortalama olarak 9-12 kilo alımı gözlemlenir. Gebelik sürecinde kilo kontrolü sağlanmalıdır. Besin değeri yüksek gıdalar tüketilmelidir. İhtiyaç halinde vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır.
Gebelikte kilo vermek bebeğe zarar verir mi?
Kilo kontrolü doktor tarafından sağlandığı sürece gebelikte kontrollü kilo kaybı bebeğe zarar vermez.
Gebelikte kaç öğün yemek yemeliyiz?
Gebelikte 3 ana öğün ara öğünler ile desteklenmelidir. Ara öğünlerde enerji ihtiyacı düzenli olarak karşılanmalıdır. Böylelikle anne ve bebeğin ihtiyacı olduğu vitamin ve mineraller dengeli bir şekilde tüketilmektedir.