Hiç Enerjim Yok ama Neden?


Hiç Enerjim Yok ama Neden?

“Hiç enerjim yok ama neden?” diyorsanız yaşam şeklinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.  Halsizliğinizin arkasında bir sağlık sorunu yok ise “Enerji seviyenizi düşüren nedenler nelerdir?” sorusunun cevap belirleyerek, yaptığınız hatalı seçimlerden vazgeçebilirsiniz. Peki bu seçimler nelerdir gelin hep birlikte inceleyelim.

Protein ve sağlıklı yağ tüketiminiz nasıl? Et, yumurta, bakliyat, zeytinyağ, tereyağ günlük olarak almanız gereken besinlerdir. Öğün seçimlerinizde bu gıdalara ideal ölçülerde yer veriyorsanız kendinizi daha uzun süre tok hissedecek hem de uzun süre enerji sağlayacaksınız. 

 

Enerjisiz Hissetmenin Nedenleri

 

Yukarıda sıraladığımız maddeler yanlış seçimlerden kaynaklı enerjinizi tüketen nedenlerdir. Uygulayacağınız size uygun tekniklerle bu alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz;

  • Karbonhidrat ağırlıklı mı besleniyorsunuz? Günlük pilav, makarna, ekmek, çikolata tüketiminiz nasıl? Bu gıdalar kan şekerinizi yükseltip ardından da aniden düşmesine neden olur. Bu durumda da kendinizi enerjisiz hissedersiniz.
  • Porsiyonlarınız büyük mü, küçük mü? Öğünlerinizi oluştururken günlük almanız gereken besin değerlerini (protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minareller) göz önünde tutmalısınız ve tabağınıza alacağınız ölçüye dikkat etmelisiniz. Porsiyonlarınız ne kadar büyürse enerjiniz de o kadar azalacaktır.
  • Gece yeme sendromunuz olabilir mi? Gece yeme sendromunuz var ise yatmadan önce neyi, ne kadar yediğinizi mutlaka düşünmelisiniz. Aksi takdirde bu durum uyku problemi yaşamanıza ve enerji düşüklüğüne neden olacaktır. Maksimum bir enerji için yatağa girmeden en az üç saat öncesinde yemek yemeyi kesmenizi öneririz.
  • Gün içerisinde kafein içeren içeceklerden çok mu tüketiyorsunuz? Kafeinli içeceklerden içtiğinizde kısa bir süre kendinizi enerjik hissedebilirsiniz ama kafeinin etkisi geçtikten sonra başlangıç noktasındaki enerjinizi bile aşağıya çekeceksiniz.
  • Endüstriyel gıdaları ne sıklıkla tüketiyorsunuz? İçinde lezzet arttırıcı aromaların olduğu, raf ömrü uzasın diye katkı maddelerinin kullanıldığı yiyecekler sizi enerjik hissettirebilir ama kısa sürede sizi olumsuz etkileyecektir.
  • Uykusuzluk çekiyor musunuz? Tüm metabolizmamızın kendini yenilemesi için ihtiyaç duyduğu uyku süresi yaklaşık 8 saattir. Bu sürenin altında uyuyor ve kendinizi enerjik hissetmiyorsanız nedeni uykusuzluk olabilir.
  • Ne kadar hareketlisiniz? Modern yaşamın temposu ile eve gelip vaktinizi televizyon karşısında mı geçiriyorsunuz? Aslında enerji toplamıyorsunuz aksine enerji kaybediyorsunuz. Günlük beslenme alışkanlığınıza günlük spor alışkanlığınızı da dahil etmelisiniz.
  • Stresli bir kişiliğiniz mi var? stresi vücudunuzdan atamadığınız sürece enerji kaynaklarınız tükenecektir.
  • B12 vitamini eksikliği
  • D vitamini eksikliği
  • Tiroid bezinin az çalışması
  • Gluten hassasiyeti

 

Yorgunluğa İyi Gelen Besinler

Yorgunluk ve halsizlik için iyi gelen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  1. Yeşil Çay: Kateşin denilen madde bakımından zengin olan yeşil çay, iyi bir antioksidandır. Bu yüzden yorgunluğa karşı bire birdir. Her gün 1 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Tansiyon hastaları için yeşil çay önerilmez. 
  2. Ispanak: Ispanak da halsizliğe iyi gelen besinlerdir. Haftada en az 1 kez ıspanak tüketmelisiniz.
  3. Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi kan şekerini dengeler ve toksinlerin atılmasını sağlar. Düzenli çalışan bağırsaklar ve düzenli bir kan şekeri sayesinde kendinizi daha enerjik hissedersiniz. 
  4. Ceviz: E vitamini bakımından zengin olan ceviz, antioksidan özelliğe sahiptir. Her gün 2 bütün ceviz tüketebilirsiniz.
  5. Yoğurt: Probiyotik içeren yoğurt bağırsakların çalışmasında rol oynuyor. Tok tutma özelliği ile kan şekerini de dengede tutar. Süt içme durumunuza göre günde 1 kase tüketebilirsiniz.
  6. Kırmızı Et: Kırmızı eti sofranızdan eksik etmeyin. 
  7. Armut: A, C ve K vitamini içeren armut, etkili bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini koruyarak vücuda enerji verir. Kan şekeri dengesini sağlar. Günü enerjik geçirmek için armut tüketebilirsiniz.
  8. Maydanoz: Vitamin bakımından zengin maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi kış yorgunluğundan korunmaya yardımcı olur. Ödem atmaya da yardımcı olan maydanoz, vücudun hafiflemesini sağlar. Bu da enerjik hissetmeyi sağlar.
  9. Havuç: Havuç A vitamini içerdiği için güçlü bir bağışıklık sisteminin parçasıdır. Böylece gün içinde enerjik hissetmeyi sağlar. Günde 1 adet tüketebilirsiniz. 
  10. Kivi: Metabolizmayı canlandırır. C vitamini içeren kiviyi sabahları ya da gün içinde tüketebilirsiniz.

Sitemizde bulunana bütün mineral ve makrolariniza göre düzenlenmiş paketlerden yararlanarak  sizin için haziladığımız sağlıklı diyet yemek paketi servisimizden faydalanabilirsiniz