Kahve Gerçekten Uyarıcı mı?


Kahve Gerçekten Uyarıcı mı?

Kafein, metabolizmayı hızlandırma, egzersiz performansını geliştirme ve ruh halinizi yükseltme özellikleri dâhil olmak üzere vücudumuzda çeşitli etkilere sahiptir. Fakat kafein belki de en çok beyin üzerindeki, yani uyanıklık, konsantrasyon ve çalışmaya yönelik motivasyona yardımcı olması etkileri ile tanınmaktadır.

Dünya üzerinde uyarıcı etkisi olan tek içecek tabi ki kahve değil. Kahve kadar sık tükettiğimiz çay dahil olmak üzere sıcak kakaoda bile psikoetken etkilere sahip başka bileşikler vardır. Bu bileşiklerin uyarım derecesi değişse de kafein hala en etkili uyarıcı.

Kafein iki şekilde çalışır;

1)Beyninizdeki hücrelerin yorgun olduğunuz bildirimi yapmasını engeller

2)Vücudunuzda diğer doğal uyarıcıların salınmasına ve etkilerinin artmasına neden olur.

Kafeinin beyin üzerindeki bu etkisinin sonucu; uyanıklık, iyi hissetme, konsantrasyon, kendine güven, sosyalleşme ve çalışma motivasyonu hissidir.

Kafein Bağımlılığı

 

Öncelikle bağımlılıkla ilgili konuşmak ve düşünmek için öncelikle uzun süre düzenli kafein tüketimi gerçekleştiriyor olmak gerekir. Kafein bağımlılığında belirsizliğini koruyan şey, vücut ve beynimizin günlük kafein tüketimine fiziksel olarak ne kadar sürede alıştığıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kafein bağımlılığını bir sendrom olarak resmen tanımaktadır. Kafein kullanıcıları bağımlılık geliştirebilir ancak güçlü maddelere bağlı olanlardan daha hafif kabul edilir.

 

Kahvenin Sağlık Açısından Bazı Faydaları; (BU MADDELER DİPNOT KUTUCUK İÇERİSİNDE VERİLEBİLİR)

 

-Beyin işleyişini geliştirir,

-Daha İyi Ruh Hali,

-Egzersiz Performansını Geliştirir,

-Kalp Hastalığına ve Diyabete Karşı Korur,

 

Özet: Bağımlılık yapan bir çok diğer maddenin aksine, kahve ve kafein, sağlık açısından bazı faydalar sağlar. Bununla birlikte, tüketimi günde 400mg kafein veya eşdeğeri 2-4 fincan kahve ile sınırlamak en iyisi