Kilo Verememenizin 4 Nedeni


Kilo Verememenizin 4 Nedeni

Zayıflamak için aslında tam olarak ne yapmamız gerektiğini biliyoruz; diyet ve spor yapmak. Bazen bu ikisini de çok iyi derecede sürdürdüğümüzü ve neden bir türlü başarılı olamadığımızı anlamlandıramıyoruz. Diyet listemizde sebze yazdığı için sebzemizi yiyoruz ve spor yazdığı için de yürüyüşümüzü de yapıyoruz. Ama bir türlü tartıda o istediğimiz sayıları göremiyor, hayalini kurduğumuz bedene sahip olamıyoruz. Belki biraz daha çabalıyoruz ve sonrasında da nasılsa olmuyor diye pes ediyoruz. Bir daha da ne diyet yapmak ne de spor yapmak istiyoruz. Peki gerçekten zayıflamak ve fit olmak bu kadar zor mu? Elbette ki değil...

Bazı denklemler çözülebilmek için yardımcı elemanlara ihtiyaç duyuyor. “Diyet yapmak + spor yapmak= Kilo Vermek” denklemini de tamamlayan bazı unsurlar bulunuyor. Ne yazık ki bu tamamlayıcılara zayıflamaya çalıştığımız dönemlerde yer vermediğimiz zaman istediğimiz sonuçlara da bir türlü ulaşamıyoruz. Uzun zamandır kilo vermeye çalışıyor ancak bunu başaramıyorsanız sizin de dikkat etmediğiniz şeyler bulunuyor olabilir. Aşağıda yer alan soruların cevapları adeta kilo verme rehberi niteliği taşıyor. Zayıflama süreciniz de bu detayları da gözden kaçırmamaya dikkat etmeniz sizin için olumlu sonuçlar yaratabilir.

 

Kilo vermek için tam olarak neye ihtiyacınız olabilir?

 

Bu sorunun klasik yanıtı motivasyondur. Elbette ki bir şeyi başarabilmek için motive olmak büyük önem taşır. Ancak asıl önemli olan ise istemektir. Kilo vermek için motivasyon kaynağı yaratabilmek için incelmeyi, zayıflamayı gerçekten arzulamanız gerekir. Adeta gözlerinizi kapattığınız anda kendinizi ideal bedeninizde canlandırabiliyor olmanız önemlidir. Eğer ki bir şeyi inanarak hayal edebiliyorsanız o şeyi başarabilirsiniz demektir. Çoğu kişi maalesef ki diyete başladığı zaman yüzde yüz başarılı olamayacağını düşünür. Durum böyle olunca da en baştan yenilmiş sayılır aslında. Eğer siz de zayıflamak için diyet yapmaya karar verdiyseniz bunu gerçekten isteyip istemediğinizi iyi düşünün. Olsa da olur, olmasa da olur gibi bir düşünceniz varsa kendinizi ne kandırmanıza ne de zora sokmanıza gerek yok demektir. İstek seviyenize karar verdikten sonra motivasyon kaynaklarınızı belirleyebilirsiniz. Bu kaynaklar tamamen size özgü olmalıdır. Kendinizi kimseyle kıyaslamadığınız veya başkalarının isteklerini içeren kaynaklar olmamaları motivasyon seviyenizin hep yüksek kalmasına yardımcı olabilir. Örneğin; eşiniz istiyor diye kilo vermeye karar vermeniz büyük ihtimalle eşinizle kavga ettiğiniz ve ona karşı öfke hissettiğiniz ilk an yemek yemeye saldırmanıza neden olacaktır. Son olarak unutmayın ki; kilo vermek için tamamen bu durumu kendinizin istemesine ihtiyacınız vardır. Ayrıca şunu da eklemek de fayda olabilir ki; başkalarının kaç kilo vermeniz gerektiğini söylemesi değil, sizin kendinizi hem ruhsal hem de bedensel olarak hangi kiloda en mutlu hissettiğiniz esastır. Bu nedenle kilo verme sürecinizde kendi hedef ve kurallarınızı belirlemelisiniz.

 

Sosyalleşmek kilo aldırıyor olabilir mi?

 

Birçoğumuz arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle veya ailemizle keyifli vakit geçirmeyi severiz. Kimi zaman sinema, tiyatro, konser gibi aktivitelerde bir araya gelirken kimi zaman da özel gün kutlamaları, bayram yemekleri, beş çayı, akşam kahvesi için buluşuruz. Sevdiklerimizle bir arada olduğumuz bu keyifli anlar diyet programları için de adeta zorlu bir viraj gibidir. Siz de diyetinizin bu günlerde bozulduğunu düşünüyor musunuz? Maalesef ki tahmin ettiğinizden fazlaca bozulmuş olabilir. Örneğin; katıldığınız bir düğün yemeğini canlandırın, menüde bulunan her şeyi yediyseniz nerdeyse günlük tüm ihtiyaçlarınızı karşılamış olabilirsiniz. Aynı şekilde bir arkadaşınızla sinemaya gidip film izlediğiniz bir günü düşünün, eğer ki sinema öncesi ağır bir yemek yer ve sonrasında da filmi izlerken patlamış mısır yerseniz kotayı bir hayli aşmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda beslenme uzmanlarından veya doktorlardan alternatifleri öğrenebilir, yeni yeni tanımaya başladığımız sağlıklı lezzetler de tercih edebilirsiniz. Sosyal hayatınızda beslenmenizi iyi dengelemek adına bir beslenme günlüğü tutarak gün içerisinde yediklerinizi bu deftere not edebilirsiniz. Böylece sosyal hayatın getirebileceği iki öğün üst üste fast food yemek, çok sık tatlı yemek gibi olumsuzlukları kolayca ortadan kaldırabilirsiniz. Sosyal hayatınızda yapabileceğiniz ve kilo vermenize büyük bir yardımı dokunabilecek bir öneri de sosyal aktivitelerinizi spor içerikli hale getirmek olabilir. Mesela; bir arkadaşınızla buluşup kahve içmeye gidecekseniz bu buluşmaya 20-25 dakikalık kısa bir yürüyüş de ekleyebilirsiniz.

 

Yiyecek alışverişiniz kilonuzu kontrol etmenizi zorlaştırıyor olabilir mi?

 

Kimimiz markete gitmeyi işkence olarak görürken kimimiz de oldukça keyif alır. Yiyecek alışverişlerinde öncelik her zaman neye ihtiyaç olduğudur. Maalesef ki birçok insan ihtiyacı olanı satın alıp marketten ayrılır. Siz de böyle yapıp senelerdir tüketmekte olduğunuz gıdaların besin değerlerini bilmiyor olabilirsiniz. Satın aldığınız ürün ister paketli ister meyve, sebze gibi açık ürünler olsun ne satın aldığınızı bilmeniz kilo verme sürecinde size tahmininizden fazlaca yarar sağlayabilir. Markette bulunan ürünlerin genelde arkasında yer alan besin öğelerini incelemek sizin daha bilinçli bir şekilde beslenmenizi sağlayabilir. Özellikle paketli ürünlerin yağ ve kalori oranlarına dikkat edebilirsiniz. Kalorisi az diye yediğiniz bir gıda size fazla yağ olarak geri dönüş yapıyor olabilir. Bu gibi durumları önlemek adına besinlerin etiketlerini okumayı öğrenebilirsiniz.  

 

İş hayatı size kilo aldırıyor olabilir mi?

 

Sosyal hayat kadar iş hayatı da kilo almanıza yol açabilir. "Bütün gün işteydim canım, ne yemiş olabilirim ki?" gibi bazı cümlelerinizle kendi kendinizi kandırıyor olabilirsiniz. Ne yazık ki; tüm gün kapalı bir ofiste hareketsiz denilebilecek kadar az hareket ederek çalışıyorsanız yediğiniz her bir lokma da diyetinizi olumsuz etkileyebilir. İş hayatında çalışmanın verdiği stres ve yoğunlukla dengeli beslenmeye yeteri kadar vakit ayırmıyor olabilirsiniz. Bu durumda da farkına varmadan kilo alabilirsiniz. Ofislerde yenen öğle yemeklerine, akşamüstü atıştırılan şekerli bisküvilere veya akşam saatlerinde çıkılan iş yemeklerine dikkat etmek kilo vermek için öneriler arasında önemli role sahip olabilir.