Kinoa

İlk olarak Güney Amerika da yetiştirilen kinoa, her ne kadar tahıl gibi üretilip tahıl grubu gibi görülse de pancar, ıspanak gibi bitkiler grubuna daha yakındır. Kinoanın son yıllarda bu kadar popüler olmasının nedeni protein, vitamin, mineral ve diyet lifi bakımından zengin olmasıdır. Diğer tahıllara göre daha fazla besin lifi içerir. Lifli besinler daha az kalori içerir ve uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olurlar.

 

Aminoasitler proteinin yapı taşıdır ve kinoa, diğer bitkilerden farklı olarak insan vücudunda sentezi yapılamayan aminoasitlerin neredeyse tümünü içerir. Gluteni içermez. Gluten alerjisi olanlar rahatlıkla tüketebilir. Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerini daha yavaş yükseltir ve acıkmayı geciktirir. İçerdiği A, E vitamini, manganez minerali sayesinde güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.