Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri


Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Zayıflık Nedir?

Zayıflık, kişinin ideal kilosunun altında olması durumudur. Kişinin ideal kilosu, vücut kitle indeksi aracılığıyla boy ve kilo temel alınarak belirlenir. Dengeli bir beslenme programı ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla zayıflık kolaylıkla iyileştirilebilir. 

Zayıflığın Sebepleri Nelerdir? 

Zayıflığın birçok faktörü bulunmaktadır. Genetik faktörler ve yaşam tarzı zayıflığı etkileyen temel sebepler arasında yer alır. Ancak beklenmedik ve ani bir şekilde kilo kaybı yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir uzmana görünmeniz sağlığınız açısından en iyi yoldur. Yaygın olarak zayıflığın nedenleri ise şu şekildedir:

  • Yetersiz kalori alımı,
  • Fazla enerji yakımı,
  • Yeme bozuklukları, 
  • Kronik hastalıklar, 
  • Sindirim sistemi sorunları,
  • Tiroid problemleri,
  • Kanser, tüberküloz, HIV/AIDS gibi enfeksiyon hastalıkları,
  • İlaç tüketimi, stres ve yaşlanma gibi faktörler yaşlanmanın nedenleri arasında yer alır. 

Nasıl Hızlı Kilo Alınır? 

Kilo almak; kilo vermek kadar dikkat ve özen isteyen bir süreci içinde barındırır. Ancak beslenme rutinlerinde ve yaşam tarzında küçük değişiklikler yaparak kilo artışını kolaylaştırmak mümkündür. Öncelikle sağlıklı bir vücut için kilo alımı aşamalı bir şekilde gerçekleşmelidir. Düzenli olarak günlük tüketilen kalori miktarları artırılmalıdır. Kalori miktarlarının artışı ise besin değeri yüksek gıdalardan sağlanmalıdır. 

Hangi Durumlarda Kilo Alınması Gerekir? 

Zayıflık sebebi ile oluşan sağlık sorunları ve kas kütlesinin artışı gibi durumlarda kilo alınması gerekir. Vücudun ihtiyacından fazla tüketilen kaloriler kilo alımına yol açarken az miktarda tüketilen besinler de kilo kaybına sebep olur. Kilo bakımından yetersiz olan beden gün içerisinde yeterli enerjiyi sağlayamaz ve zayıf düşer. Zayıf düşen bir vücut uzun vadede, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple sağlık sorunlarının önüne geçmek için aşamalı olarak kilo alınması gerekir. 

Zayıf çocuklar Nasıl Kilo Alır?

Çocukların hareketli yapısı, kilo alımı ihtiyacını da doğurabilmektedir. Çocukların harcadığı enerjiye karşılık yeterli miktarda besin alımları sağlanmalıdır. Çocukların sağlıklı bir şekilde kilo almaları için; öğünlerine dikkat edilmesi ve zararlı besinlerden uzak tutulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vücut gelişimlerine fayda sağlayacak gıdalar beslenme programlarında yer almalıdır.

Hamilelikte Nasıl Kilo Alınır? 

Hamilelik döneminde kilo alımı önerilen miktarda; kontrollü ve dengeli bir şekilde sağlanmalıdır. Hamilelik sürecinde besinler hem kadının hem de bebeğin gelişimini destekleyen şekilde tüketilmelidir. Gebeliğin ilk üç ayından sonra kalori ihtiyacında artış gerçekleşir. Özellikle son üç aylık süreçte ortalama ek 450 kaloriye ihtiyaç vardır. Bu dönemde ek kalori desteğinin artan demir ve folik asit ihtiyaçları gözetilerek düzenlenmesi ise önemlidir. Hamilelikte beslenme önerileri ile daha fazla bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Ramazanda Nasıl Kilo Alınır? 

Ramazan ayı yaklaşık 16 saatlik açlığı içeren bir beslenme şeklini sunar. Bu sebeple ramazanda kilo almak için sahur ve iftar zamanlarında yeterli miktarda besin tüketilmelidir. İftar ve sahur arasında vücudun ihtiyacı olan sıvı ihtiyacı sağlanarak ek besinler ile kilo alımı desteklenmelidir.

Spor Yaparak Nasıl Kilo Alınır? 

Kilo kontrolünün en büyük destekçilerinden biri kesinlikle spor yapmaktır. Düzenli olarak yapılan egzersizler, kasların gelişimine yardımcı olarak kilo alımını destekler. Spor yaparken vücut için zararlı yağ kütlelerinde azalma gerçekleşir. Bu süreçte açığa çıkan fazla kalori ihtiyacı ise besin değeri yüksek yiyecekler ile giderilir ve sağlıklı kilo alımı sağlanır. Sporcu beslenmesi için özel olarak hazırlanan Roksi protein diyet paketi ile spor yaparken kilo kontrolünüzü sağlamanız mümkündür. 

Bölgesel Olarak Kilo Almak Mümkün Mü?

Kilo alma sürecinde dikkat edilen konulardan biri de kilo alımının vücudun hangi bölgelerinde gerçektiği yönündedir. Kilo artışı, vücuttaki yağ ve kas kütlelerinde gerçekleşir. Ancak kişinin genetik yapısına, spor alışkanlıklarına ve beslenme şekline göre bölgesel kilo alımı kişiden kişiye değişir. Kişinin yapısına göre kilo artışı; bacak, göbek, meme ve yüz bölgelerinde gerçekleşebilmektedir. Bedende bölgesel olarak orantılı bir kilo artışı için spor ve diyet programları tavsiye edilmektedir.

Kalçadan Nasıl Kilo Alınır?

Kalçadan kilo almak için öncelikle düzenli olarak egzersiz yapmanız ve kalori alımını artırmanız gerekmektedir. Kardiyo egzersizleriyle kalça kaslarınızı daha belirgin ve güçlü bir hale getirebilirsiniz. Fındık, fıstık, badem ve avokado gibi yüksek değerli besinler ile öğünlerinizi destekleyebilirsiniz.

Memeden Nasıl Kilo Alınır?

Kilo kaybı memelerin de küçülmesini etkileyen faktörlerden biridir. Bu sebeple meme bölgesinden kilo almak isteyen birçok kadın bulunur. Göğüslerden kilo almak için öncelikle protein alımını artırmanız gerekmektedir. Kalorisi yüksek besinleri düzenli olarak tüketirseniz, göğsünüzden kilo alabilirsiniz.

Bacaklardan Nasıl Kilo Alınır? 

Bacaklardan kilo almak için beslenme şeklinizi besin değeri yüksek gıdalar ile sağlamanız gerekmektedir. Öncelikle bacaklarınızın kilo alması için diyet programınızda protein ağırlıklı besinlere, süt ve süt ürünlerine yer verebilirsiniz. Diyet ile birlikte bacak egzersizleriyle kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Yüzden Nasıl Kilo Alınır?

Kilo alma verme dengesi yüz hatlarını doğrudan etkiler. Bu sebeple yüz zayıf kişilerin kilo alımında dikkat ettiği bölgeler arasında yer alır. Yüzden kilo almak için kırmızı et, tavuk, kuruyemiş çeşitleri, süt ve süt ürünleri tüketmek önemlidir. Protein ve lif değeri yüksek besinler ise yüzdeki kasların gelişimini destekleyerek kilo alımına yardımcı olur. 

Kilo Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kilo alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kısım kilo alımında aşırıya kaçmamaktadır. Hedeflenenden fazla kilo alımı sağlık açısından zararlıdır. İşlenmiş gıdalardan, hamur işlerinden, abur cubur, fast food ve fazla yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte kilo artışı sürecinde gündelik hayatın bu doğrultuda inşa edilmesi gerekir. Diyet programı, rutin egzersizler ile desteklenmeli; sağlığa zarar veren alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Sağlıklı ve Hızlı Kilo Almanın Yolları

Kilo artışının en önemli faktörü bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetmektir. Kilo alma sürecinde; neden ve nasıl zayıf olduğunuzu ve vücudunuzu tanımanız önemlidir. Kademeli bir şekilde kilo almanız sağlığınız açısından en doğru yöntemdir. Çünkü ani kilo alımı, vücudu yorarak sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Öğün Sayılarınızı Düzenleyin

Hedef kilonuza erişmek için beslenme programınızı yeniden yapılandırmanız gerekmektedir. Kademeli bir şekilde kilo almak için gün içerisindeki öğün sayılarınızı kontrollü bir şekilde artırabilirsiniz. Üç temel öğün yerine, 5-6 küçük öğün ile beslenme rutininizi oluşturabilirsiniz. Birkaç öğünde yavaş yavaş yemek yiyebilir; gün içerisinde açlığınızı kontrol edebilirsiniz.

Kilo Artışını Sıvı Alımı ile Destekleyin

Meyve ve sebzeler ile hazırlanan içecekler kilo artışına yardımcı olan ek takviyeler arasında yer alır. Besin değeri yüksek içeceklerin tüketimi hem vücudun sıvı ihtiyacını karşılar hem de kilo alımını destekler. Bu süreçte kola, kahve ve çay gibi içeceklerin yerine doğal içerikli meyve suları, ayran ve tam yağlı süt ürünlerinin tüketimi kilo artışına yol açacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta yemek sırasında içeceklerin aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerektiğidir. İçecekler sizi geçici olarak sizi tok hissettirir. Bu sebeple yemek sırasında içecek tüketimini dengeli bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. 

Öğünlerinizi Çeşitlendirin 

Tüketilen besinlerin çeşitliliği, sağlıklı kilo alımında önemli bir faktördür. Gün içerisinde her besin grubu orantılı bir şekilde tüketilmelidir. Vitamin ve mineral açısından bol yiyecekler öğünlerde dağıtılarak kilo alımı desteklenmelidir. Bunlara ek olarak öğünlerinizi; kuruyemiş,tahıl ve meyve gibi ekstra besinler ile çeşitlendirebilir; sebze yemeklerinizi zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ile donatabilir; fındık, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz.

Doğru Diyet Programını Seçin

En iyi kilo alma yöntemi, diyet yapmaktır. Diyet sadece zayıflamak için yapılmaz. Doğru bir diyet programı, kilo artışının en önemli faktörüdür. Kilo almak için diyet programı; kas ve ideal yağ kütlesine uygun olarak tercih edilmelidir. Diyet içeriği kalori oranı yüksek sağlıklı yağ, protein ve karbonhidratlardan oluşmalıdır.

Kilo alma sürecinizi kolaylaştırmak için diyetisyenler tarafından kalorileri özel olarak hazırlanan Roksi diyet yemek paketlerini ilgili sayfadan inceleyebilir; beslenme alışkanlığınıza uygun olan diyet yemek paketlerini inceleyebilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

Kilo almak için sabah kahvaltısı nasıl olmalı?
Kilo almak için sabah kahvaltısında tahin, pekmez, yumurta, süt ve süt ürünlerine yer verebilirsiniz. Besin değeri yüksek olan bu yiyecekler size gün içerisinde yeterli enerjiyi sağlayarak kilo artışınızı destekleyecektir.
1 haftada nasıl 5 kilo alınır?
1 haftada 5 kilo almak için kalori alımını artırmalısınız. Ancak 1 haftada 5 kilo almak vücut için sağlıklı değildir.
1 ayda maksimum kaç kilo alınır?
Sağlıklı bir yöntem olarak 1 ayda maksimum 5 kilo alınabilir. 1 ay içerisinde daha fazla kilo alımı mümkündür ancak sağlıklı değildir.
1 ayda 10 kilo nasıl alınır?
1 ayda 10 kilo almak sağlıklı ve gerçekçi bir hedef değildir. Bu yüzden 1 ayda 10 kilo almak tavsiye edilmez.
Yanaktan kilo almak için ne yemeli?
Yanaktan kilo almak için protein içeriği yüksek; kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri yenebilir.
Kilo almak için gece yatmadan önce ne yemeli?
Kilo almak için gece yatmadan önce meyve ve yoğurt gibi atıştırmalıklar yenebilir. Uyku öncesi yenilen yemekler sindirim sistemini rahatsız edeceği için ağır besinlerin tüketimi önerilmez.
Zayıflık tehlikeli mi?
Aşırı zayıflık, vücutta bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu yüzden zayıflık kontrol edilemez bir boyuta geldiğinde sağlık açısında tehlikeli bir durum oluşturabilir.
Cici bebe yemek kilo aldırır mı?
Cici bebe, bebeklerin gelişimini desteklemek için tüketilen bir besindir. İçerdiği bol lif ile kilo alımını destekler.
Hangi karışım kilo aldırır?
Besin değeri yüksek sebze ve meyvelerden elde edilen karışımlar kilo aldırır.
1 günde 1 kilo almak mümkün mü?
1 günde 1 kilo almak mümkündür ancak sağlıklı bir yol değildir.
Günde 5 öğün yemek kilo aldırır mı?
Günde 5 öğün yemek kilo aldırır. Ancak sağlıklı bir kilo artışı için yemekler öğünlerde dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Pilav yemek kilo aldırır mı?
Pilav yemek kilo aldırır. Pilav karbonhidrat içeriği yüksek bir yemektir. Aşırı pilav tüketimi ise sağlık açısından faydalı değildir.
Evde nasıl kilo alınır?
Evde, kalori bakımından yüksek yemekleri hazırlayarak kilo alabilirsiniz. Kilo alımına yardımcı olacak protein, karbonhidrat ve yağ oranları yüksek zengin yiyecekleri düzenli aralıklarla tüketmeniz süreci hızlandıracaktır.