Stresle Mücadele İçin Beslenme


Stresle Mücadele İçin Beslenme

Stres kişilerin yaşamını etkileyen bir etkendir. Kişilerin yaşam kalitesini düşürür ve dönemin en büyük sorunlarından biri olarak görülmektedir. Özellikle yoğun iş temposu ile çalışan kişiler, sosyal hayatından sorunlara sahip olanlar ve manevi problemleri olanlar bu sorunla sık sık yüz yüze gelmektedir. Stres ruh hali değişimidir ve kaygı, endişe, heyecan gibi farklı duygular yaşamaya neden olur. 

 

Kontrol edilemeyen bu stres hali iştahta artışa neden olabilir. Böylece kişiler yüksek şekerli, yağlı ve hazır gıdaları tercih edebilir. Pizza, çikolata, hamburger ve benzeri yiyeceklerin tüketiminde artış yaşanabilir. Bu da bütün vücut dengesini bozan bir beslenme şeklidir. Halsizlik, adet düzensizliği, uyku problemi, güç kaybı ve kas kaybı yaşanabilir. Stresle başa çıkmanın yolu sağlıklı beslenmektir. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle stresli zamanlarda beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vermek istiyoruz. 

Stres için Nasıl Beslenmek Gerekir?

Kortizol hormonunun artması karın ve göbek bölgesinde yağlanmaya neden olan bir durumdur. Bu yüzden stresli bir hayatınız varsa mutlaka sağlıklı beslenmelisiniz. Aksi durumda yağlanma problemi ile karşılaşabilirsiniz. Buna ek olarak dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

1. Günlük 8-10 Bardak Su Tüketin

Stresle savaşmanın en önemli adımlarından biri sindirim sistemini hızlı çalıştırmaktır. Bu yüzden günde 8-10 bardak su içerek işe başlayabilirsiniz. 

2. Kafeinli İçecek Miktarını Azaltın

Günde 2 bardaktan çok kafeinli içecek içmemenizi öneririz. Kafeinli içecek tüketmek stresi arttırır. Kafein kortizol ve adrenalin hormonunun salınımını arttırdığı için kafeinli içeceklerden uzak durmanız stresle mücadelede önemli bir rol oynar. Kola, çay, kahve ve enerji içecekleri konusunda dikkatli olun. 

3. Tuz Tüketimini Azaltın

Fazla tuz tüketmek sağlık açısından zararlıdır. Bu durum strese bağlı tansiyonu da yükselttiği için tuz tüketimine sınırlandırma getirmenizi öneririz. 

4. Potasyum Bakımından Zengin Yiyecekler Tüketin

Stresli olduğunuzda kan basıncı artar. Potasyum açısından zengin besinler tercih ederseniz bu vücudunuzu dengeleyecektir. Tüm sebzeler tüketilebilir. Özellikle kayısı, avokado, muz ve patates önerilir. 

5. Mineral Alın

Mineraller kortizol seviyesini dengeler. Yeşil yapraklı sebzelerden maydanoz, pazı, roka, tere, ıspanak gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz. Kurubaklagiller arasında yer alan fasulye, nohut ve mercimek gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. 

6. Kompleks Karbonhidratlar Tüketin

Karbonhidratlar endorfin sentezini arttırır. Sebze, meyve, kurubaklagil ve tahıl gibi kompleks karbonhidratları tercih edin. Bu tarz karbonhidratlar pose içerir ve yavaş sindirim sisteminin olumsuz etkilerini azaltır. 

7. Serotonin Hormonu Salgılamanızı Sağlayacak Yiyecekler Tüketin

Tavuk, süt, yumurta, kurubaklagiller, muz, kakao ve sarımsak gibi belirli gıdalar serotonin hormonunu yükseltir. Stres altında serotonin hormonu düşüşe geçer. Bu yüzden bu gıdalardan bolca tüketmeniz önemlidir. 

8. C Vitamini Tüketin

Stres vücuttaki C vitamininin atılımını gerçekleştirir. Bağışıklık sistemine etki eden C vitamini eksildiğinde stresle birlikte hastalıklara neden olur. Bunun yanı sıra günlük C vitamini ihtiyacı karşılanmadığında kortizol seviyesi yükselecektir. Bu da daha stresli bir ruh haline girmenize neden olur. Bu yüzden düzenli olarak limon gibi gıdalardan C vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır. 

Stresle savaşmak için sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline dönüştürmek önemlidir. Ofis gibi ortamlarda her zaman sağlıklı beslenmek mümkün olmayabilir. Sıcak ve sağlıklı yemeğe erişmek bu tarz ortamlarda zordur. Bunun yanı sıra evde de sağlıklı beslenmek zor hale gelebilir. Alışveriş yapmak istememek ya da yemek yapmaya zaman bulamamak gibi nedenler bizi sağlıklı beslenmeden uzaklaştırır. Bazen de sadece menülerimizi planlamakta zorluk yaşadığımız için sağlıklı beslenmiş olmayız. Kendinizi bu kriterler arasında bir yerde görüyorsanız diyet yemek paketi aboneliği alabilirsiniz.