Vejetaryen diyet nedir? Vejetaryen diyet nasıl yapılır?


Vejetaryen diyet nedir? Vejetaryen diyet nasıl yapılır?

Vejetaryen Diyet Nedir?

Vejetaryen diyet, bitkisel ağırlıklı beslenme şeklidir. Hayvan etini tüketmeyi tercih etmeyen kişiler için özel olarak hazırlanan bir diyettir. Vejetaryen diyette kırmızı ve beyaz et tüketilmez; sadece hayvansal kaynaklı süt, yoğurt gibi besinler tüketilir. Diyet programı, sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen vejeteryanlar ve sebze ağırlıklı besinleri tercih edenler için uygundur.

Vejetaryen Diyet Nasıl Yapılır?

Vejetaryen diyet, diyetisyenler tarafından özel olarak hazırlanan vejetaryen yemek paketleriyle yapılabilir. Kişinin sağlıklı bir vücut için gereksinim duyduğu vitamin ve mineraller vejetaryen beslenme programıyla karşılanır. Sağlıklı bir vejetaryen diyet menüsü ise şu şekilde örneklendirilebilir:

Kahvaltı: Menemen, Süzme Peynir, Yeşil Zeytin, Kepek Ekmeği

Ara Öğün: Tortilla Cipsi - Otlu Dip Sos

Öğle Yemeği: Sebzeli Kuru Börülce, Göbek Salata, Yoğurt

Ara Öğün: Kakaolu Raw Bar

Akşam Yemeği: Kabak Çintmesi, Mor Dünya Mezesi, Çavdar Ekmeği

Vejetaryen Beslenme Nedir?

Vejetaryen beslenme, bitkisel kaynaklı besinlerin tüketildiği bir beslenme şeklidir. Bu beslenme tarzında kırmızı et yenmez; balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri ise tercihe göre tüketilir. Vejetaryen beslenme; sağlık, hayvan refahı, doğu felsefesi ve ekolojik gibi etik nedenlerden dolayı günümüzde sıkça tercih edilen bir beslenme tarzıdır. Araştırmalara göre kalp sağlığına fayda sağladığı, kanser riskini azalttığı da bilinmektedir.


Vejetaryen Ne Demek?

Vejetaryen beslenme, tüketim alışkanlığının yanı sıra yaşam tarzını da temsil eder. Vejetaryen kelimesi ilk kez 1842 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Latincede vegetus (canlı, yaşam dolu, kuvvetli) kelimesinden türetilen kelime ilk olarak et yemeyen kişileri tanımlamak için kullanılmıştır. Günümüzde ise vejetaryen, hayvan etini tüketmeyerek vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişilere denir. 


Vejetaryen Beslenme Çeşitleri

Vejetaryen beslenme tarzında ağırlıklı olarak bitkisel kaynaklı besinler tüketilir. Ancak vejetaryen beslenme kendi içerisinde farklılaşır. Yaygın olarak benimsenen vejetaryen türleri şu şekildedir:


Lakto-ovo vejetaryen: 

Yaygın olarak tercih edilen vejetaryen beslenme şeklidir. Bitkisel kaynaklı besinlerin yanı sıra yumurta, süt ve süt ürünleri tüketilir. Hayvan eti, diyet listesinde yer almaz.


Lakto-vejetaryen: 

Bu beslenme tarzında; hayvan eti ve yumurta tüketilmez. Diyet listesinde bitkisel besinler, süt ve süt ürünleri yer alır. 


Ovo vejetaryen: 

Ovo vejetaryen beslenme şeklinde bitkisel besinler ve yumurta tüketilir. Diyet listesinde hayvan eti ve süt ürünleri yer almaz.


Vegan: 

Hayvansal kaynaklı bütün besinlerin yer almadığı bir beslenme şeklidir. Hayvan eti ve ürünleri bu beslenme şeklinde yer almaz. 


Semi-vejetaryen:

Sınırlı miktarda kümes hayvanlarının ve deniz ürünlerinin tüketimini içerir. Semi-vejetaryenler kırmızı et harici bütün hayvansal kaynaklı gıdaları tüketirler. 


Pesko-vejetaryen: 

Pesketeryan olarak da adlandırılan beslenme tarzında deniz ürünleri tüketilir. Et ve kümes hayvanlarının tüketimi ise bu beslenme şeklinde yer almaz.


Vegan ve Vejetaryen Arasındaki Farklar Neler? 


Vejetaryenler temel olarak kırmızı et tüketmezler ancak beslenme şekline göre kümes hayvanları ve deniz ürünleri ile beslenebilirler. Veganlar; kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini tüketmezler.
Vejetaryen, yemeğin içerisinde etin olup olmamasıyla ilgilidir. Vegan yemeğin hazırlanma aşamasında da herhangi bir hayvansal ürününün kullanılmamasına dikkat eder.
Vejetaryenler, hayvanların ürettiği yumurta, bal, süt ve süt ürünleri gibi besinleri tüketirler. Veganlar, hayvanlardan elde edilen herhangi bir ürünü tüketmezler.
Vejetaryen beslenme, yiyeceklerin tüketimi ile ilgilidir. Vegan beslenme hayat tarzıyla da bütünleşmiştir. Hayvanları test amaçlı kullanan firmaların ürünlerini; hayvanlar üzerinden üretilen deri, kürk, post ve ipek gibi eşyaları kullanmazlar.


Vejetaryen Diyet Faydaları Neler?


  • Vejetaryen beslenmenin araştırmalara göre kalp sağlığına fayda sağladığı, kanser riskini azalttığı da bilinmektedir.
  • Kişiye beslenme alışkanlığa kazandırarak sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlar.
  • Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker, kanser vb. kronik hastalıklara sahip kişilerin sağlığına iyi gelen beslenme şekillerinden biridir.
  • Doymuş yağ ve kolestrol alımını azalttığı için kalp sağlığınızı korur. 
  • Lif değeri yüksek besinler sayesinde sindirim sistemi daha iyi çalışır. 
  • Bitkisel kaynaklı bir beslenme tarzı olduğu için vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral alımını yeterlidir. 
  • Böbrek ve safra taşı oluşma riskini azaltır.


Vejetaryen Beslenme Kilo Verdirir mi?

Vejetaryen diyet listesi, düşük kalorili yiyecekler ile hazırlandığında kilo verdirir. Vejetaryen beslenmenin kaynağı bitkisel besinlerdir. Yüksek kalorili doymuş yağ içeren etler diyet listesinde yer almaz. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein; yumurta, kurubaklagil, kinoa, süt grubu ve karabuğday gibi gıdalardan sağlanır. Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenildiğinde rahatlıkla kilo verilebilir. Kilo verme sürecinin desteklenmesi için spor da yapılmalıdır. 



Roksi, sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen vejetaryenler için en iyi diyet paketini hazırlamış durumda! Vejetaryen paket; hayvansal gıda ürünlerini tüketmeyen, bitkisel ağırlıklı beslenen kişiler için özel olarak hazırlanmış beslenme paketidir. 3 ana yemek ve 2 ara öğün olarak hazırlanan vejetaryen paketleri, besin değeri yüksek yemeklerden oluşur. 


Sen de sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsan; ilgili linke tıklayarak Roksi vejetaryen diyet paketini inceleyebilirsin!


Sıkça Sorulan Sorular

Vejetaryen diyeti sağlıklı mıdır?
Vejetaryen diyeti sağlıklı beslenme programları arasında yer alır. Vejetaryen beslenme kalp sağlığını koruyarak kan şekerini düzenler. Düzenli yapılan vejetaryen diyeti kişinin kendini iyi hissetmesini de sağlar.
Vejetaryen beslenme zayıflatır mı?
Vejetaryen beslenme kan şekerini düzenleyerek zayıflamaya yardımcı olur.
Vejetaryen beslenme kilo aldırır mı?
Vejetaryen beslenme kilo aldırmaz. Her beslenme şeklinde olduğu gibi öğünler aşırı bir şekilde tüketildiğinde kilo alımı gerçekleşir.
Vejetaryanlar hangi vitaminleri almaları gerekir?
Vejetaryen beslenmede tercihe göre et, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketilmez. B12 vitamini ise yoğunlukla bu besinlerde bulunur. Dolayısıyla vejetaryenlerde B12 eksikliği görülebilir. İhtiyaç halinde ek olarak vitamin desteği alınmalıdır.
Vejetaryenler protein ihtiyacını nasıl karşılar?
Vejetaryenler protein ihtiyaçlarını besin değerleri yüksek; baklagiller, fındık, ceviz, soya ürünleri; bezelye, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerden karşılarlar.
Vejetaryen olmak hangi hastalıklardan korur?
Vejetaryen beslenmenin birçok faydası bulunur. Özellikle kanser, kalp ve damar hastalıkları, böbrek hastalıklarının tedavi sürecine yardımcı olur. Kabızlığa ve diş çürüklerine ise iyi geldiği bilinmektedir.