Vejetaryen Diyet için Beslenme Önerileri


Vejetaryen Diyet için Beslenme Önerileri

Vejetaryen Diyet için Beslenme Önerileri

Bu haftaki yazımızda vejetaryen diyette tüketilebilen besinlere değineceğiz. İçeriğimizde; vejetaryen diyette yenilebilecek gıdalar nelerdir? gibi merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Vejetaryen Diyet Listesinde Hangi Besinler Olmalıdır?

Et tüketiminin karşısında olan vejetaryen diyet, bitkisel kaynaklı besinleri içerir. Bitkisel kaynaklı besinler, vejetaryen diyetin ana kaynağıdır. Düzenli yapılan vejetaryen diyeti ile sağlıklı bir bedene sahip olmak mümkündür. Sağlıklı bir şekilde oluşturulan vejetaryen diyet listesinde yer alması gereken besin gruplarını ve besinleri ise sizler için derledik. 

Sebze

Vejetaryen Diyet Listesi


Vejetaryen diyet programının temelini sağlıklı sebzeler oluşturmaktadır. Sebzeler, yüksek besin değerleri ve düşük kalori içerikleri nedeniyle her diyet programının ayrılmaz parçasıdır. Diyet sırasında sebze tüketimi; kilo kontrolüne yardımcı olur, kan şekerini dengeler ve kişiye tokluk hissi sağlar. Vejetaryen diyette, sebzeleri öğünlerde çeşitlendirerek tüketmeniz ise tavsiye edilir. Örneğin, ara öğünde sebze ve meyve karışımı içeren bir salata yapılabilir. Akşam yemeğinde ise yeşil yapraklı sebzelerden bir yemek hazırlanabilir.

Meyve

Meyveler, vejetaryen diyetin ayrılmaz parçaları arasında yer almaktadır. Doğal içerikli meyveler, lif ve mineral açısından zengindir. Lif içerikleri kişinin sindirim sistemine yardımcı olur ve tokluk hissi sağlar. Renkli mevsim meyveleri farklı vitamin ve mineralleri içerdikleri için meyveleri çeşitlilik yaratarak tüketmek önemlidir. Özellikle A vitamini ve C vitamini açısından zengin olan meyveler vücut sağlığının korunmasına destek olur. Vejetaryen diyet sırasında ise mevsime göre; armut, çilek, kivi, elma ve ananas gibi her çeşit meyveyi tüketebilirsiniz. 

Tam Tahıllı Ürünler

Sağlıklı bir şekilde sürdürülen vejetaryen diyette tam tahıllı ürünlerin yerleri önemlidir. Öncelikle tam tahıllı besinler; B vitamini, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından güçlüdür. Bu nedenle diyette tam tahıllı gıdaların tüketimi dengeli beslenmek ve sağlık açısından yararlıdır. Tam tahıllar, enerji üretimine yardımcı olarak uzun süreli tokluk hissi sağlar. Lif ve antioksidan içerikleri kalp hastalığı riskini azaltır. Vejetaryen diyet sırasında ise tam buğday, yulaf, arpa ve kepekli tahıllar tüketilebilir.

Baklagiller

Vejetaryen diyette, baklagiller protein ve mineral kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Diyet menülerinde farklı görünümlerde yer alan baklagillerin kişiye birçok faydası bulunur. Kilo kontrolünü sağlayan besinler, kan şekerini düzenler ve sindirim sistemine yardımcı olur. Baklagillerin en büyük avantajları ise yemekte farklı çeşitler sunmasıdır. Örneğin mercimeği hem salata hem de ana yemek olarak tüketmek mümkündür. Vejetaryen diyet sırasında ise mercimek, nohut, fasulye ve barbunya tüketilebilir.

Kuruyemiş 

Kuruyemiş çeşitleri, vejetaryen diyetin sağlıklı ve besleyici bileşeni olarak bilinir. Kuruyemişler, bitkisel kaynaklı protein ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Güçlü besin içeriğine sahip ceviz, badem, fındık, ve fıstık gibi kuruyemişler sıklıkla vejetaryen diyette ara öğünlerde tercih edilir. Vejeteryan diyette tüketilebilen kuruyemiş çeşitleri için özelleştirilmiş içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

Vejetaryen Diyet İçin En İyi Tarifler Nelerdir?

Vejetaryen diyet sırasında birbirinden iyi ve leziz tarifleri tüketmek mümkündür. Sağlıklı içeriklere sahip vejetaryen diyet yemekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Karnabahar Pizzası
  • Falafel Salatası
  • Vejetaryen Tacos
  • Tofu
  • Mercimek Çorbası
  • Yeşil Mercimek Salatası
  • Sebze Graten

Vejetaryen Diyet Yaparken Kaç Kalori Tüketmelisiniz?

Vejetaryen Diyet Yaparken Kaç Kalori Tüketmelisiniz?


Vejetaryen diyet yaparken günlük kalori tüketimi; kişinin sağlığı, boyu, kilosu ve beslenme alışkanlıkları çerçevesinde belirlenmektedir. Diyetisyenler vejetaryen diyet menüsü hazırlarken kişinin cinsiyetini, fiziksel aktivite düzeyini, yaşını, kilo hedefini ve sağlık durumunu göz önünde bulundurur. Ancak genel olarak vejetaryen diyet yaparken 1500 - 2000 kalori tüketilir. 

Vejetaryen Diyetinde Yüksek Protein Nasıl Alınır?

Kırmızı et yemeden de vücut sağlığı için gerekli proteini almak mümkündür. Vejetaryen bir diyette protein desteği; nohut, mercimek, soya bazlı ürünler, yoğurt, yumurta, brokoli, tam tahıllı besinlerden ve kuruyemiş çeşitlerinden sağlanır. Yüksek protein tüketimi için önemli olan diyet sırasında protein içerikli besinleri çeşitlendirmektir. Dengeli ve sağlıklı vejetaryen programıyla yüksek protein alımı gerçekleşir. 


Vejetaryen olmak istiyor ve diyet programını oluşturmakta zorlanıyorsanız, endişelenmeyin; Roksi yanınızda! Roksi vejetaryen yemek paketi, farklı alternatiflerde diyetisyenler tarafından hazırlanır. Hemen şimdi “Vejetaryen diyet yemek paketi” siparişi oluşturabilir, ayrıntılı bilgi için “Vejetaryen diyet nedir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.