Yeşil Sebzeler


Yeşil Sebzeler

Bahar geldi. Yeşillikler daha bir yeşil artık. Ferah, taze, mis kokularıyla sofralarımızda daha fazla yer almaya başladılar bile. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temeli olarak da düşünebileceğimiz yeşil sebzelerin lif oranları oldukça fazladır ve tok tutarlar. Sindirimi kolaylaştırarak, bağırsakların etkin çalışmasını da sağlarlar. Hem kilo problemlerimizi gidermek hem de sağlıklı bir beden için enginar, avokado, bakla, semizotu, taze fasulye, kuşkonmaz, biberiye, bezelye gibi sebzeleri sık sık tüketmeye özen göstermeliyiz.

İşte yeşil sebzelerin vücudumuza etkileri

ENGİNAR

Karaciğeri temizleme özelliği olan enginar, karaciğer hücrelerini onarır ve yeniden üretilmesini sağlar. Fosfor minerali içeren enginar hafızayı güçlendirmeye yardımcıdır.

AVOKADO

Tekil doymamış yağ olan oleik asit ve folat açısından zengin olan avokado, kötü kolesterolün düşmesini ve kalp damarlarının tıkanmasını engeller. İçeriğinde A, C ve E vitaminleri barındırır, demir açısından zengindir.

BAKLA

Kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olan bakla, siyatik ve romatizma gibi ağrıları hafifletir. Göğüs ağrıları ve öksürüğün kesilmesinde de bakla kullanımı faydalıdır. Sindirimi kolay bir sebzedir, içerisinde bulundurduğu lif oranı ile kabızlık problemine direk etki eder.

SEMİZOTU

Semizotu kanı temizler. Böbreklerdeki taş ve kumun vücuttan atılmasını sağlar. Su içeriğinin yüksek olmasından kaynaklı özellikle şeker hastalarının susuzluk hissini azaltır.

TAZE FASULYE

Kolesterolü dengelemeye yardımcı sebze olan fasulye vücut yorgunluğunu da en aza indirir. Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına oldukça iyi gelir.

KUŞKONMAZ

C vitamini, tiyamin ve B6 vitamini açısından zengindir. Hücreleri hasar görmekten koruyan bir antioksidan olan glütasyon açısından zengindir.

BİBERİYE

Kan dolaşımını hızlandıran biberiye migren şikayetlerini azaltmada oldukça etkili bir bitkidir. Reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcıdır.

BEZELYE

Mide dostu olan bezelye, mide kanserine yakalanma riskini azaltır.  İçerdiği antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktirerek cilde parlak bir görünüm kazandırır.