Protein Diyeti Nedir?


Protein Diyeti Nedir?

Protein Diyeti Nedir?


Protein diyeti, kas kütlesinin korunmasını sağlayan bir beslenme tarzıdır. Diyet programı, protein değeri yüksek besin kaynaklarından oluşur. Sporcuların ve kas yapısını güçlendirmek isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği beslenme yöntemlerinden biridir. Protein ağırlıklı beslenmede, karbonhidrat ve yağ tüketimi sınırlı tutulmaktadır. Kilo kaybında kas kütlesinin korunmasını isteyen kişiler için ideal bir beslenme şeklidir. 


Protein Diyeti Ne İşe Yarar?


Protein diyeti, kilo kaybını kolaylaştırır. Sindirimi daha uzun sürdüğü için protein tüketimi uzun süreli tokluk hissi sağlar. Böylelikle yemek ihtiyacını sınırlı tutarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlar. Proteinler, kas ve kemik yapısının gelişiminde büyük rol oynar. Bu diyet şeklinde kilo kaybı kas yapısından gerçekleşmez. Spor yapan kişiler protein diyetini bu sebeple tercih ederler. 


Protein Diyeti Kimler için Uygundur? 


Protein diyeti, 18 yaşını dolduran sağlıklı bireyler için uygundur. Bu diyet tarzını genellikle spor yapan ve ağırlık çalışan kişiler tercih etmektedir. Protein diyeti herkes için uygun değildir. Kronik rahatsızlığı bulunan kişilere, hamile olan kadınlara, tansiyon hastalarına, emziren kadınlara, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilmez. 


Protein Diyeti Nasıl Yapılır?


Protein diyetinde günlük olarak alınması gereken kalori miktarı 2000-3000 arasında değişmektedir. Kişinin yapısına göre kalori miktarı diyetisyen tarafından belirlenmelidir. Günlük beslenme programı 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak düzenlenir. Beslenme şeklinde yüksek karbonhidrat ve yağ içeren gıdalar bulunmaz. Özellikle şeker tüketimi gerçekleşmez. Öğünlerde protein miktarı yüksek; balık, tavuk, süt, peynir, et, yumurta, badem gibi gıdalar bulunur. Protein diyetinde kilo kontrolü sağlanarak vücut gelişimi desteklenir. 


Protein Diyeti Kilo Verdirir mi?


Protein diyetinde karbonhidrat tüketimi sınırlandırılır. Vücut enerji için karbonhidrat yerine protein yakmaya başlar. Böylelikle protein diyetinde düzenli olarak kilo kaybı ve kontrolü sağlanır. Üstelik kilo kaybı kas kütlesinden değil, yağ dokularından gerçekleşmektedir. 


Protein Oranı Yüksek Besinler


Protein değeri yüksek besinler öğünlerde çeşitlendirilerek tüketilmelidir. Ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişler; süt ve süt ürünleri; brokoli, ıspanak, brüksel lahanası ve fasulye gibi sebzeler; kırmızı et çeşitleri bolca protein desteği içermektedir. 


Öğünlerde farklı alternatiflerde tüketebileceğiniz protein oranı yüksek besinleri; protein diyeti örnek menü yazımızdan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. 


Protein Diyeti Listesi Nasıl Olmalı? 


  • Protein diyeti için diyetisyenler tarafından hazırlanan beslenme programları tercih edilmelidir. 
  • Diyet programının kalorisi, kişiye özel olarak belirlenmelidir. 
  • Beslenme programında protein değeri yüksek gıdalar bulunmalıdır.
  • Yüksek karbonhidrat ve yağ içeren besinler tüketilmemelidir. 
  • Ana ve ara öğünler belirli saatler aralığında yenmelidir.
  • Öğünlerin çeşitlendirilmesi sağlıklı beslenme için önemlidir. 
  • Kahvaltıda; omlet, yumurta salatası, zeytin, çavdarlı ekmek, kapya biber tüketilebilir.
  • Akşam yemeğinde; köfte, brüksel lahanası, salata ve çoban kavurma gibi yemekler yenebilir. 
  • Ara öğünler; avokado, mevsim meyveler, fıstık ve kurabiye gibi besinler ile desteklenebilir. 
  • Öğle yemeklerinde; çorba, keten tohumlu salata, mercimekli bulgur pilavı ve haşlanmış sebzeler tercih edilebilir.
  • Sıvı tüketimi; vücut sağlığı ve kilo kontrolü için önemlidir. Günlük en az 8 bardak su içilmelidir. Maden suyu, çay, bitki çayı ve kahve tüketimi ile sıvı ihtiyacı desteklenebilir. 

Roksi protein diyet yemek paketi, diyetisyenler tarafından özel olarak hazırlanır. Kas kütlesini koruyarak sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişilere özel olarak hazırlanan paketler; 3 ana ve 2 ara öğün olarak oluşturulur. Diyet paketlinin kalorileri ihtiyaca göre 2000-2500-3000 olmak üzere farklı alternatiflerde hazırlanır. Sen de spor yaparken kilo kontrolünü sağlamak istiyorsan; Roksi protein diyet paketini satın almak için ilgili linke tıklayabilirsin. 


Sıkça Sorulan Sorular

Protein diyeti kaç gün yapılmalı?
Protein diyeti uzun vadeli olarak uygulanmaz. Belirli sürelerde uygulanması tavsiye edilir. Protein diyet listesi, kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Öğünlerde alınması gereken kalori oranı; kişinin yaşına ve yapısına göre farklılaşmaktadır. Bu sebeple sağlıklı bir protein diyeti için uzman bir diyetisyene başvurulması gerekir.
Protein diyetinde ne yenmez?
Protein diyetinde özellikle karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinler yenmez. Diyet programında şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi ise tavsiye edilmez.
Protein diyeti kasları eritir mi?
Protein diyeti kasları eritmez. Kas ve kemik gelişimine protein kaynaklı besinler destek sağlar. Bu sebeple protein diyetinde kilo kaybı yağlardan gerçekleşerek kas yapısı korunur.
Kimler protein ağırlıklı diyeti tercih etmemelidir?
Kronik hastalar, böbrek ve ciğer rahatsızlığı bulunan kişiler ve hamile kadınlar protein diyeti tercih etmemelidir. Protein diyeti, spor yapan kişiler için daha uygundur.
Protein diyetiyle 1 haftada kaç kilo verilir?
Protein diyetiyle haftada ortalama olarak 4-5 kilo kaybı gerçekleşir. Ancak kilo kaybı kişinin yapısına göre değişir. Örneğin kilosu yüksek olan kişiler daha hızlı kilo kaybı yaşayabilirler.