Karbonhidratlar Ne İşe Yarar?


Karbonhidratlar Ne İşe Yarar?


Karbonhidratlar, canlılar için enerji veren temel besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Karbonhidratlar proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmalarını sağlarlarken yağları metabolize etme görevleri vardır. Vücuda karbonhidrat alınmadığı takdirde vücut enerji için yağları kullanmak durumunda kalır. Karbonhidratlar sinir dokusu için önemlidir, bununla birlikte beynin tek enerji kaynağı olarak bilinir. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumu esnasında görev alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri de görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağı olarak karşımıza çıkarlar. Lifler ise vücudumuzu kalp hastalıklarından, kanserden, diyabetten ve çeşitli sindirim hastalıklarından bireyi korur. Karbonhidratların önemi vücut için son derece gerekli olan besin kaynağıdır. Peki, Vücudumuza ne kadar karbonhidrat alınmalı? Karbonhidratsız beslenirsek ne olur? Sporcu beslenmesinde karbonhidratın önemi nedir? Yazımızda sizler için bu soruları yanıtladık. Siz de bu soruların cevaplarını öğrenmek ve karbonhidratlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Ne Kadar Karbonhidrat Alınmalı?

Günlük enerji ihtiyacının belirli kısmı vücuda alınan karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bu oran genellikle %45 - 65 arasında değişkenlik göstermektedir.

Örneğin; günlük 2000 kalori harcayan bir kişin 900 - 1300 kalorisi alınan karbonhidratlardan oluşmalıdır. Günlük kalori ihtiyacı kişinin cinsiyetine, yaşına, vücut ağırlığına ve günlük aktivite düzeyine göre farklı kriterlere bağlı değişir. Günlük karbonhidrat ihtiyacı da kalori ihtiyacı gibi aynı kriterlere göre değişkenlik gösterir.

Karbonhidratsız Beslenirsek Ne Olur?

Bazı diyet programları karbonhidrat almadan sıfır karbonhidrat tüketimi ile gerçekleştirilir. Bu diyet programlarında kısa sürede kilo kaybı yaşansa da karbonhidratsız beslenme sonucu sağlık sorunları meydana gelebilir. Karbonhidrat tüketmemek kişide halsizliğe sebep olur. Bununla birlikte baş ağrıları, baş dönmesi ve kabızlık gibi çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle beslenme rutininizde karbonhidrat almaya özen göstermelisiniz. Diyet yaparken de dengeli ve sağlıklı bir diyet programına uyarak kilo vermeye çalışmalısınız. Sıfır karbonhidrat tüketimi ile yapılan diyetler pek sağlıklı olmamakla birlikte kişilerin sağlığına zarar verebilir. Bu noktada sağlığınıza bir zarar gelmemesi açısından bir uzmanla çalışmak sizler için en doğru karar olacaktır. Dengeli beslenmek ve sağlığınızı korumak için vücudunuzun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral gibi önemli besin maddelerini almaya özen göstermelisiniz.

Sporcu Beslenmesinde Karbonhidratın Önemi

Sporcular, iyi bir vücuda sahip olmak için hem beslenmelerine hem de egzersizlerine dikkat ederler. Sporcu olmak beslenme ve egzersizin bir bütün olarak düşünüldü ikisinin birbirinden ayrılamayacağını bir daldır. Sporcu olan kişiler için beslenme son derece önemlidir, beslenmede karbonhidratlara yer vermek sporcuların vazgeçilmez değeridir. Sporcu diyetinin en önemli ögesi karbonhidrat kontrolünü sağlamaktır. Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunması gereken besin maddeleridir. Karbonhidratların önemi vücutta fark edilir düzeydedir. Karbonhidratlar insan vücudunda kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Depolanan glikojen kas aktivitesi için hızlı enerji kaynağı olarak karşımıza çıkar. Karbonhidratların önemi de egzersiz süresince kaslarda depolanan glikojen kullanıldığı vakit anlaşılır. Yüksek karbonhidratlı beslenme programları sayesinde sporcular bu glikojen depolarını 2 kata kadar artırabilir. Sporcular için karbonhidratların önemi büyüktür, sporcularda glikojen depolarının çok olması onların dayanıklılık sürelerinin de artması anlamına gelir.

Yazımızda Roksi ekibi olarak sizler için “Karbonhidratlar ne işe yarar?” başlığı altında karbonhidratlar ile ilgili detayları ele aldık. Sizlere, “Karbonhidratsız beslenirsek ne olur? Günlük karbonhidrat ne kadar alınmalı?” sorularını yanıtlayarak bu konu hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Siz de sağlıklı bir yaşam sürmek için karbonhidrat içeren besinler tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Dengeli beslenme ve sağlıklı bir yaşam sürmek için Roksi sitesini ziyaret edebilir ve sizler için özel olarak tanımlanan diyet listelerine ulaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek için Roksi ile tanışın ve vücudunuzun günlük kullanması gereken kalori miktarını hesaplama imkânı bulun. Hesaplamalar sonucunda sizlere uygun paketi belirleyebilir ve sağlıklı beslenme adımları atabilirsiniz.