Karbonhidratlar Zararlı mı ?


Karbonhidratlar Zararlı mı ?

Tükettiğimiz besinler üç temel maddeden oluşmaktadır. Bunlar; proteinler, yağlar ve karbonhidratlar şeklindedir. Her temel maddeyle ilgili pek çok farklı soru sorulmaktadır. Bu yazımızda sizler için bu temel madde arasından karbonhidratlar üzerinde duracağız.

Karbonhidratlarla ilgili pek çok farklı soru sorulmasında rağmen en sık sorulan soru “karbonhidratlar zararlı mı?” şeklindedir. Vücudumuzun temel enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratlar, kanın pıhtılaşmasından ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak her zaman olduğu gibi karbonhidratların da aşırı tüketilmesi sonucunda bazı olumsuzluklar yaşanabilmektedir. 

Karbonhidratların aşırı tüketilmesi sonucunda kan şekeri ve kan basıncı problemleri başta olmak üzere kolesterol, kalp rahatsızlıkları ve hipertansiyon gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Ancak bu demek değildir ki karbonhidratlar tüketilmemelidir. Tam aksine karbonhidratlar önemi oldukça fazladır. Bu yüzden karbonhidrat kontrolü ile yeteri kadar karbonhidrat tüketmek son derece önemlidir.

Karbonhidrat Protein Dengesi

Sağlıklı bir yaşam için günlük aldığımız besinlerdeki karbonhidrat protein dengesi son derece önemlidir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından açıklamaya göre günlük besinlerin %50-55'i karbonhidratlardan, %15-20'si proteinden, %20-25'ini de yağdan oluşmalıdır. 

Karbonhidrat protein dengesi her kişi için oldukça önemli olmasına rağmen diyet ve spor yapanlar bu dengeyi sağlayabilmek için çok daha dikkatli olmalıdır. Bunun dışında tek besin grubunun daha ağırlıklı olduğu bir beslenme şekli çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır. Bu yüzden günlük beslenmede karbonhidrat protein dengesine dikkat edilmelidir. Eğer bu dengeyi sağlayamıyorsanız, profesyonel destek almanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Kaliteli Karbonhidratlar Hangileri?

Karbonhidratlar et ve yağ harici her besinin içerisinde bulunmaktadır. Her karbonhidratlı besinin yararlı ya da zararlı olması beklenemez. Karbonhidratlar genel olarak kaliteli / kalitesiz ya da iyi / zararlı karbonhidratlar olarak ikiye ayrılır. 

Kaliteli karbonhidratlara baktığımızda karşımıza “kompleks karbonhidratlar” çıkıyor. Kompleks karbonhidratlar, yüksek oranda lif ve nişasta içerir. Bu yüzden vücudumuzda sindirimi daha uzun sürmektedir. Bunun yanında içerisinde vitamin, mineral ve antioksidan çeşitleri içermektedir.  Kaliteli karbonhidrat bakımından zengin olan besinlere baktığımızda fasulye, kepekli tahıllar, yulaf ve baklagilleri örnek olarak verebiliriz.