Protein İçeren Besinler Nelerdir?


Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Yüksek Protein İçeren Besinler

Kas gelişimi için ve hücre onarımı bakımından protein vücut için oldukça önemlidir. Protein vücudumuzun temel işlevini yerine getirmesini ve sağlıklı beslenmemizi sağlayan önemli bir besin maddesidir. Protein yalnızca hayvansal gıdalarda bulunmaz. Sebze ve meyve çeşitlerinde de protein vardır. Özellikle spor yapanların proteini sofralarından eksik etmemesi gerekmektedir. Ürettiğimiz enerjinin ortalama %10-15 kadarı gıda kaynaklı proteinlerden gelmektedir. 

Protein Ağırlıklı Besinler Nasıl Tüketilmeli? 

Protein ağırlıklı besinler, vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi için önemlidir. Proteinli yiyecekler, vücudun enerji seviyesini korumasına yardımcı olur. Sağlıklı bir beslenme için protein içeren besinler öğünlerde dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Doğru miktarda ve çeşitlilik ile tüketilen proteinli yiyecekler, kasların onarılmasını ve yenilenmesini sağlar. 

Protein İçeren Yiyecekler Hakkında Merak Edilenler

En İyi Protein Nelerde Var?

En proteinli yiyecekler; somon, yumurta, kırmızı et, ton balığı, yoğurt, tavuk göğsü, keten tohumu, fındık, süt, badem, mercimek, soya, peynir ve fasulye olarak sıralanabilir. Bu yiyecekler yüksek protein içeriği ile öne çıkan besinler arasında yer almaktadır. 

En Çok Hangi Meyvede Protein Var?

Meyveler protein bakımından en düşük kalorilere sahip besinlerdir. Proteinden daha çok karbonhidrat, lif ve mineral bakımından zengindir. Ancak yüksek protein içeriğine sahip meyvelere; hurma, avokado, çilek, armut, şeftali ve guava örnek olarak verilebilir.

En Çok Protein Hangi Bitkide Var?

Bezelye, soya fasulyesi, nohut, yeşil mercimek ve chia tohumu en çok protein içeriğine sahip bitkisel kaynaklar arasında yer almaktadır. Bu besinler, bitkisel protein alımını desteklemek için önemlidir. 

Kahvaltıda Protein Olarak Ne Yenir?

Kahvaltıda protein olarak; yumurta, süt, peynir, yoğurt, lor peyniri, kepekli tahıllar, yer fıstığı ve badem yenebilir. Buna ek olarak protein bakımından zengin yiyecekler ile smoothie hazırlanabilir. Kilo almamak için kahvaltıda proteinli besinler dengeli olarak tüketilmelidir. 

Protein İçeren Besinler Kilo Aldırır mı? 

Protein içeren besinler fazla tüketim durumunda kilo aldırır. Dengeli tüketimde proteinler tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünü destekler. Uzun sürede sindirilen proteinler, vücudun doygunluk hissini karşılar. Bu sebeple vücut uzun süre kendini tok hisseder. Dolayısıyla dengeli bir şekilde tüketilen proteinli besinler kilo aldırmaz ancak fazla kalori alımı kilo artışına neden olabilir. 

Protein Günlük Ne Kadar Tüketilmeli?

Proteinin günlük tüketilmesi gereken miktarı; kişinin yaşına, kilosuna, bağışıklık sisteminin gücüne, diyet programına, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre diyetisyenler tarafından belirlenir. Ancak genel olarak yetişkinlerin günlük tüketmesi gereken protein miktarı %10-35 aralığına sahiptir. 

Protein Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Protein kişinin ihtiyacından daha fazla tüketilirse; böbrek rahatsızlıklarına, sindirim sorunlarına, kalsiyum kaybına, kalp rahatsızlıklarına, dengesiz ve sağlıksız bir beslenmeye yol açabilir. Bu sebeple protein alımı dengeli bir şekilde sağlanmalıdır. 

Protein Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Protein, vücudun ana kaynaklarından biridir. Protein eksik tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Protein eksikliğinde vücutta bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Yaygın olarak vücutta görülen semptomlar şu şekildedir:

  • Kasların güçsüzleşmesi ve kaybı,
  • Uzun süreli yorgunluk hissi,
  • Ödem oluşması,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • Saç, tırnak ve ciltte kırılganlık protein eksikliğinin habercisi olabilir. 


Proteinler hakkında daha fazla bilgi edinmek için protein diyeti nedir adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz. Diyetisyen desteği ile hazırlanmış protein ağırlıklı menüler sayesinde kapınıza kadar gelen sağlıklı protein içeren yemekleri tüketebilirsiniz. Fazla tükettim ya da protein ihtiyacımı karşılayamadım gibi dertleriniz olmadan protein bakımından doğru beslenmenin yolu protein diyet yemek paketi ile beslenebilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

Protein almak için ne yemeliyim?
Protein almak için; et, tavuk, balık, süt ve süt ürünlerini yiyebilirsiniz.
100 gr protein için ne yemeli?
100 gr protein için bir günde 3 yumurta, ızgara tavuk göğsü, badem, mercimek ve yoğurt gibi yiyecekler yiyebilirsiniz.
1 günlük protein ihtiyacı nasıl karşılanır?
1 günlük protein ihtiyacı, öğünlerde dengeli bir şekilde besinlerin tüketilmesi ile karşılanır. Günlük olarak kilogram başına 0.8 gram protein tüketilmesi tavsiye edilir.
70 kilo biri kaç gram protein alınmalı?
70 kilo biri yaklaşık olarak 56 gram protein almalıdır.
Her gün protein yenir mi?
Evet her gün protein yenir. Günlük olarak proteinler öğünlerde çeşitlenerek dengeli bir şekilde yenmelidir.
60 kilo biri kaç gram protein alınmalı?
60 kilo biri günde yaklaşık 48 gram protein almalıdır.
60 gr protein kaç yumurta yapar?
60 gr protein 10 adet yumurta yapar.
En çok hangi kuruyemişte protein var?
En çok protein; badem, fıstık, kabak çekirdeği ve antep fıstığı gibi kuruyemişlerde bulunur.
Cevizde protein var mı?
Evet, cevizde protein vardır. Bitkisel kaynaklı ceviz bir protein kaynağıdır. 100 gram cevizde yaklaşık olarak 15 gram protein bulunur.
Kas yapan içecekler nelerdir?
Kas yapan içeceklere örnek olarak besin takviyeleri içeren içecekler ve smoothieler verilebilir. Protein shake, yoğurtlu ve meyveli smoothieler, süt ve süt çeşitleri kas yapan içecekler arasında yer alır.
Bir kase yoğurt ne kadar protein var?
1 kase yoğurt yaklaşık olarak 10-20 gram arasında protein içerir.
Et yemeden nasıl protein alınır?
Et yemeden protein; bitkisel kaynaklı besinlerden, meyvelerden, kuruyemişlerden, süt ve süt ürünlerinden alınır.
Bir su bardağı sütte ne kadar protein var?
Bir su bardağı sütte ortalama olarak 8 gram protein vardır.